Regelmatig de koelvloeistof bijvullen en verversen is belangrijk om de motor van je auto op de juiste temperatuur te houden. Maar, hoe kun je koelvloeistof bijvullen? En welke koelvloeistof kies je? Wij vertellen het je.
Koelvloeistof is een vloeistof die het koelsysteem van jouw auto optimaal houdt. Dé eigenschap van koelvloeistof is namelijk koelen. Een oververhitte auto kan namelijk zorgen voor dure reparaties. Door regelmatig de koelvloeistof bij te vullen, voorkom je dit.
Koelvloeistof bijvullen hoeft maar eens in de zoveel tijd. Moet je de koelvloeistof zeer regelmatig bijvullen? Dan kan dit duiden op een lekkage. Neem in dit geval contact op met jouw garage voor een check.
De motor in jouw auto is voorzien van een koelsysteem. Het koelsysteem zorgt ervoor dat de motor niet oververhit raakt. In het koelsysteem wordt de koelvloeistof rondgepompt.
Koelvloeistof koelt niet alleen, maar reinigt en beschermt de motor tevens tegen vorst en corrosie. Het is daarom belangrijk dat je regelmatig de koelvloeistof controleert. Je wilt natuurlijk niet met pech langs de weg komen te staan.
Brandt het koelvloeistof teken in je dashboard? Dan is het een waarschuwing om direct te stoppen met rijden en de koelvloeistof te controleren. Zit er nog voldoende koelvloeistof in? Dan raden wij je aan direct de wegenwacht te bellen en niet verder te rijden. Wanneer je het koelvloeistof symbool negeert en doorrijdt, kan je motor ernstig beschadigd raken.
Voor je de koelvloeistof gaat bijvullen, is het belangrijk om eerst de koelvloeistof te controleren. Lees het niveau gemakkelijk af door op de transparante koelvloeistoftank de twee indicatiestreepjes te controleren. Bij een koude motor is de koelvloeistof op peil wanneer het tussen het minimumniveau en het maximumniveau in zit.
Stap 1: Zorg dat de motor koud is wanneer je de koelvloeistof bijvult. Met een warme motor is de koelvloeistof erg heet en kan het uit de radiateur spuiten, met alle gevolgen van dien.
Stap 2: Leg vervolgens een (hand)doek over de dop van de koelvloeistoftank en draai de dop een klein beetje open om de druk uit de tank te laten ontsnappen. Let op: draai - voor je eigen veiligheid - de dop niet in één keer open. Voel je geen druk meer uit de koelvloeistoftank komen? Draai de dop dan langzaam en voorzichtig verder open.
Stap 3: Vervolgens kun je de koelvloeistof bijvullen. Let hierbij goed op het minimum en maximum teken. De koelvloeistof mag niet onder het minimum zitten, maar ook niet over het maximum. Na het bijvullen van de koelvloeistof draai je de dop weer goed vast en ben je weer klaar om de weg op te gaan!
Heb je geen koelvloeistof voorhanden en betreft het een noodgeval? Dan kun je als noodoplossing de tank van de koelvloeistof bijvullen met water. Ga hierna wel naar de garage om jouw auto goed na te laten kijken.
De juiste koelvloeistof is essentieel voor de juiste werking van het koelsysteem van jouw auto. Kijk daarom eerst onder de motorkap welke koelvloeistof er nu in zit. Het is namelijk niet de bedoeling dat je een mengsel van verschillende koelvloeistoffen maakt. Op die manier kan er ernstige schade ontstaan aan het koelsysteem.
Ben je er toch niet zeker van welke koelvloeistof je nodig hebt? Vaak vind je de juiste soort koelvloeistof ook op de vuldop. Kun je het niet goed vinden? Raadpleeg dan de garage of het instructieboekje van jouw auto.
Er zijn verschillende soorten koelvloeistof. De meeste auto’s hebben tegenwoordig een roze of rode koelvloeistof. Dit zijn de zogeheten ‘long-life’ koelvloeistoffen en hoeven in principe nooit vervangen te worden. Maar er zijn nog meer kleuren koelvloeistof:
Begint de koelvloeistof van jouw auto donker te worden? Dan moet de koelvloeistof vervangen worden. In principe zou de koelvloeistof iedere 2 jaar vervangen moeten worden. Ben je een echte doe-het-zelver? Met de meeste type auto’s kun je koelvloeistof gemakkelijk zelf vervangen door de volgende 5 stappen te volgen:
Het koelsysteem van jouw auto staat onder druk. Is de motor nog warm? Dan kan er tijdens dit proces hete koelvloeistof uitspuiten. Laat jouw auto daarom eerst koud worden. Zodra de motor is afgekoeld, zet je de auto op contact en zet je de verwarming maximaal aan.
Haal de dop van de radiateur alvast voorzichtig los en zoek de kraan of plug van de radiateur onder de auto. Zet hier de opvangbak onder. Houd er rekening mee dat de opvangbak ongeveer 4 liter oude koelvloeistof moet kunnen opvangen. Haal de plug van de radiateur los en laat de radiateur leeglopen.
Wanneer de radiateur leeg is, zet je de opvangbak onder de motor. Verwijder de plug en je zult zien dat er nog wat koelvloeistof uit de motor loopt. Wanneer de radiateur en de motor leeg zijn, sluit je de aftappunten.
Leeg de koelvloeistoftank (expansievat) en maak de binnenkant schoon. Vul vervolgens de tank met de nieuwe koelvloeistof en overschrijd het maximumniveau niet. Wanneer je het expansievat hebt gevuld, vul je ook de radiateur met koelvloeistof. De radiateur vul je tot de nek.
Zet de motor weer aan en de koelvloeistof zal langzaam zakken. Zet de motor vervolgens uit en vul, indien nodig, de koelvloeistof bij. Houd hiervoor de indicatiestreepjes (minimum en maximum) op de tank goed in de gaten.
Tip: breng de oude koelvloeistof naar de milieustraat. Giet de koelvloeistof nooit in een put of gootsteen. Koelvloeistof is namelijk erg slecht voor het milieu.
Wij willen jou en anderen zo goed mogelijk helpen. Daarom gebruiken wij cookies voor het verzamelen van data waar we van kunnen leren. Zo kunnen we onze website en gebruikerservaring verbeteren. Vind je het oké als we cookies plaatsen?
Bekijk ons privacy statement voor meer uitleg.