In de autowereld krijg je te maken met verschillende begrippen die allemaal te maken hebben met de waarde van je auto. Grofweg zijn er vier soorten autowaardes, namelijk:
De nieuwaarde van je auto is de prijs die je als eerste eigenaar van het voertuig hebt betaald, inclusief bpm, btw en eventuele accessoires. De nieuwwaarde kan lager liggen dan de cataloguswaarde, omdat de autodealer bijvoorbeeld een korting kan geven.
Nieuwwaarde wordt vaak verward met de cataloguswaarde. De cataloguswaarde is de waarde van je auto zoals deze in de catalogus stond toen je de auto kocht, inclusief btw en bpm. Op de website van het RDW of in onze kentekencheck vind je eenvoudig de cataloguswaarde van je auto.
Met de nieuwwaarderegeling krijg je bij total loss schade de nieuwwaarde uitgekeerd. Heb je een nieuwe auto gekocht? Dan kan het slim zijn om een nieuwwaarderegeling bij je autoverzekering af te sluiten. De nieuwwaarderegeling is bedoeld voor een nieuwe auto die vers uit de fabriek komt.
Bij ons kun je bij zowel een WA beperkt casco als een all risk verzekering een nieuwwaarderegeling afsluiten voor twee of drie jaar. Wil je een nieuwwaarderegeling afsluiten? Neem dan contact met ons op.
Jorg van Rijn - Expert in autoverzekeringen
De aanschafwaarde van een auto is het bedrag dat je hebt betaald toen je de auto kocht, inclusief accessoires die al in de auto zaten. Laat je extra accessoires plaatsen? Dan vallen deze buiten de aanschafwaarde.
Eigenlijk is het simpel: koop je een auto voor € 10.000 dan is de aanschafwaarde van je auto € 10.000.
Bij sommige autoverzekeraars kun je jouw auto verzekeren tegen de aanschafwaarde. Bij total loss krijg je dan de aanschafwaarde vergoed. Vaak geldt wel een plafond, wat betekent dat je een maximum bedrag vergoed krijgt wanneer de aanschafwaarde boven het plafond ligt.
De dagwaarde is de waarde van je auto op dit moment. Om de dagwaarde van de auto te berekenen, wordt er gekeken naar de gemiddelde waarde van vergelijkbare voertuigen die te koop staan. Wanneer je auto total loss is verklaard, is de dagwaarde van je auto ook wel het bedrag dat je krijgt uitgekeerd. De dagwaarde wordt bepaald aan de hand van:
Ga je jouw auto inruilen? Dan is de kans groot dat de autodealer je niet de dagwaarde geeft. Je krijgt namelijk de inruilwaarde. Het bedrag van de inruilwaarde is afhankelijk van de staat van het voertuig en de voorwaarden van de dealer. Daarom kan de inruilwaarde lager liggen dan de dagwaarde.
Wil jij weten wat je auto waard is op dit moment? Wij helpen je graag! Vul je kenteken in en bereken direct de werkelijke waarde van je auto.
De restwaarde is de berekende waarde van jouw auto na een ongeval. De restwaarde geeft aan wat je als autobezitter ontvangt bij total loss, of als je jouw beschadigde voertuig wilt verkopen. De restwaarde berekenen is vrij makkelijk. Het is namelijk het bedrag dat overblijft na het in mindering brengen van het schadebedrag.
Je kunt de restwaarde van jouw auto berekenen door een taxatie uit te laten voeren door een expert. De leeftijd, kilometerstand en originele prijs spelen een grote rol in de bepaling van de restwaarde.
Goed om te weten: bij aanzienlijke schade aan je auto wordt altijd een schade expert ingeschakeld. Deze schade expert bepaalt de restwaarde van je auto.
Wij willen jou en anderen zo goed mogelijk helpen. Daarom gebruiken wij cookies voor het verzamelen van data waar we van kunnen leren. Zo kunnen we onze website en gebruikerservaring verbeteren. Vind je het oké als we cookies plaatsen?
Bekijk ons privacy statement voor meer uitleg.