Wanneer een autoverzekering geroyeerd wordt, betekent dat deze is beëindigd of is stopgezet. Dat kan vrijwillig door jezelf of gedwongen door je autoverzekeraar. We leggen je graag uit wat royeren inhoudt en wanneer je autoverzekering geroyeerd wordt.
Wij willen jou en anderen zo goed mogelijk helpen. Daarom gebruiken wij cookies voor het verzamelen van data waar we van kunnen leren. Zo kunnen we onze website en gebruikerservaring verbeteren. Vind je het oké als we cookies plaatsen?
Het woord 'royeren' betekent letterlijk 'beëindigen' of 'stopzetten'. Het wordt gebruikt als het gaat om verzekeringen, zoals een
autoverzekering
. Het woord 'royement' komt af van royeren. De betekenis van royement is dus 'beëindiging'.
Je kunt een autoverzekering zelf royeren, maar je kunt ook geroyeerd worden door de autoverzekeraar. Zodra een autoverzekering geroyeerd is, is jouw auto niet meer verzekerd. Ook ontvang je een royementsverklaring en worden de schadevrije jaren in Roy Data geplaatst.
In een aantal situaties kun je zelf je autoverzekering royeren. Bijvoorbeeld als je aan het einde van je verzekering wilt overstappen van autoverzekering. Ook kun je je autoverzekering royeren bij verkoop,
,
of
Stichting CIS
van je auto.
Verklaring royement
Zodra je jouw autoverzekering geroyeerd hebt, krijg je van de verzekeraar een verklaring waarin staat dat de autoverzekering beëindigd is. Op de royementsverklaring staan ook het aantal
dat je hebt opgebouwd. Dit wordt ook bijgehouden in het Roy Data systeem voor schadevrije jaren.
schorsing
diefstal
total loss
schadevrije jaren
Onder bepaalde voorwaarden mag de verzekeraar een autoverzekering te royeren. Deze voorwaarden vind je terug in de polisvoorwaarden, maar komen bij de meeste verzekeraars overeen. De meest voorkomende voorwaarden zijn:
Zodra de verzekeraar een autoverzekering royeert, wordt dit geregistreerd bij
. Deze CIS-registratie blijft 8 jaar in het systeem staan. En dit kan ervoor zorgen dat je niet zomaar wordt geaccepteerd als je een nieuwe autoverzekering afsluit.
Word je niet geaccepteerd bij een autoverzekering? Dan kun je contact opnemen met de Vereende. De Vereende helpt mensen met een hoger risico. Ze accepteren vaker dan gewone verzekeraars. Je betaalt dan vaak wel meer premie dan bij een normale autoverzekering.
Royement bij wanbetaling
Heb je een betaling gemist? Dan stuurt je verzekeraar je eerst een herinnering. Als je daarna nog steeds niet betaalt, kan je autoverzekering worden opgeschort. Betaal je langer dan 50 dagen niet? Dan kan jouw autoverzekering geroyeerd worden.
Royeren bij verzekeringsfraude
Bij verzekeringsfraude kan de autoverzekeraar ook je autoverzekering royeren. Dat gebeurt als je de verzekeraar opzettelijk misleidt. Denk bijvoorbeeld aan het bewust doorgeven van verkeerde informatie.
Royeren bij te veel schadeclaims
Schade kan iedereen overkomen en is natuurlijk geen probleem. Maar als je veel schades claimt op je autoverzekering, kan de verzekeraar besluiten jouw autoverzekering te royeren. Je zal dan op zoek moeten naar een andere autoverzekering.