In je auto zitten wel meer dan 50 dashboard lampjes. Brandt er een lampje? Een oranje of rood lampje in de auto kan duiden op een (ernstig) probleem en dat er onderhoud is vereist, maar wat betekent het precies? Wij zetten de belangrijkste dashboard lampjes op een rij.
Wanneer er dashboard lampjes branden, dan wil dit niet meteen zeggen dat er iets ernstigs met je auto is. Eigenlijk is het juist fijn als er een dashboard lampje gaat branden. Zo word je namelijk gewaarschuwd dat er iets mis is met de auto en kun je hier naar handelen. Brandt er een dashboard lampje? Dan is er iets mis en moet je actie ondernemen. Welke actie je moet ondernemen, hangt af van het soort lampje en de kleur: een rood lampje of oranje lampje.
Tip: het is belangrijk om je auto regelmatig een kleine of grote beurt te geven. Zo verklein je het risico op oranje of rood brandende dashboard lampjes. Het fijne aan een auto is dat deze het vaak aangeeft wanneer er iets fout gaat.
Brandt er een rood lampje in de auto? Zoek dan een veilige plek op en stop de auto. Rijd je door met een rood lampje in de auto? Dan kan dit ernstige gevolgen hebben. Maar, wat betekent het rood lampje in de auto nou precies?
Dit rode lampje in de auto staat voor het koelsysteem en de koelvloeistof. Wanneer het koelvloeistof lampje rood brandt, moet je onmiddelijk stoppen. De motor kan namelijk oververhit raken en dit heeft ernstige gevolgen. Is de motor nog te heet? Wacht dan nog even met het controleren van de koelvloeistof. De koelvloeistof kan eruit spuiten, waardoor je jezelf lelijk kan verbranden. Raadpleeg eerst instructies voor je de koelvloeistof gaat controleren en bijvullen of bel de wegenwacht.
Dit rode lampje in de auto betekent dat er een storing zit in de gordelspanner of airbag. Bij een aanrijding doet de airbag het niet en dit is levensgevaarlijk. De kans op ernstige letselschade hierdoor erg hoog. Het is daarom wel zo verstandig dit snel na te laten kijken door de garage.
Een rood lampje in de auto met het motorolie icoon wil zeggen dat je oliepeil te laag is of dat er iets mis is met de oliedruk. Olie zorgt ervoor dat de motor soepel loopt en te weinig olie kan je motor ernstig beschadigen. Ook een te hoge of te lage oliedruk is erg gevaarlijk voor de motor. Het is daarom belangrijk de auto direct te stoppen en de olie te peilen (en indien nodig bij te vullen) of de oliedruk te meten. Blijft het rood lampje in de auto branden? Rij dan niet verder, maar schakel hulp in.
Wanneer je de auto start, dan brandt het accu lampje altijd even en gaat het vanzelf weer uit. Blijft dit lampje echter rood branden in de auto? Dan is er iets aan de hand met de dynamo, stroomkabels of aandrijfsnaar. Het is belangrijk dat je de auto direct stopt en de garage belt.
Zie je een rood lampje in de auto branden met de afbeelding van het remsysteem? Dan kan dit een aantal dingen betekenen: te weinig remvloeistof, een probleem met het ABS-systeem of slijtage aan de remblokken. Stop de auto, want zonder goed werkende remmen is autorijden levensgevaarlijk. Bel direct de garage of wegenwacht.
Het is belangrijk dat je een oranje lampje in de auto serieus neemt. Een oranje lampje in de auto is namelijk een indicatie dat er binnenkort iets vervangen, gerepareerd of in orde gemaakt moet worden. Bij een oranje lampje in de auto mag je meestal nog doorrijden, maar moet je (binnenkort) wel actie ondernemen.
Goed om te weten: een oranje lampje in de auto kan ook een gele of geeloranje kleur hebben. De betekenis van het lampje blijft dan hetzelfde.
Wij zetten de belangrijkste oranje lampjes van je auto op een rijtje:
Zie je dit oranje dashboard lampje in de auto branden? Dan is er niet direct een probleem. Het geeft wel aan dat de roetfilter defect of verstopt is. Dit betekent dat de auto niet meer voldoet aan de milieueisen. Dit hoeft niet direct een probleem te zijn, maar neem wel contact op met je garage. Bij vermogensverlies bel je direct de garage.
Brandt dit lampje oranje in je auto? Dan is er iets met de bandenspanning. Het kan betekenen dat de bandenspanning gevaarlijk laag is, óf dat er zelfs mogelijk een autoband lek is. Het is daarom verstandig de auto aan de kant te zetten en de autobanden te controleren. Waar nodig kun je een (lekke) band vervangen of de wegenwacht bellen.
Brandt dit oranje lampje in de auto? Dan is er iets mis met de motor of de elektronica die de brandstofinspuiting of ontsteking regelt. Controleer je oliepeil en koelvloeistof. Het is daarnaast een prima idee om binnenkort de garage te bellen. Knippert het lampje? Stop de auto dan direct en bel de garage.
Als dit oranje lampje met uitroepteken in het dashboard brandt - afhankelijk van het automerk kan de kleur rood zijn - dan is er iets mis met de stuurbekrachtiging. Zodra de stuurbekrachtiging uitvalt, voel je dat de auto veel zwaarder stuurt - vooral bij het parkeren. Laat dit zo snel mogelijk repareren bij de garage. Het liefste direct nadat het oranje lampje in je auto brandt.
Er zijn grote risico's verbonden aan het negeren van een oranje of rood lampje in je auto. Neem daarom de dashboard lampjes altijd serieus. Negeer je toch een oranje of rood lampje in de auto? Dan kan dit verschillende consequenties hebben:
Brandt er bij jou een rood lampje of oranje lampje in de auto dat je niet op deze pagina kon terugvinden? Raadpleeg dan het instructieboekje van de auto. Daar vind je een compleet overzicht van alle dashboard lampjes.
Goed om te weten: naast een oranje of rood lampje kan er ook een groen, wit of blauw lampje branden in je auto. Een groen dashboard lampje betekent dat het onderdeel is ingeschakeld en goed werkt, een wit lampje is bedoeld als aanbeveling of aanwijzing. Een blauw lampje geeft aan dat het groot licht aanstaat of de koelvloeistof te koud is. Met andere woorden: als één van deze dashboard lampjes gaat branden, hoef je niet direct iets te doen.
Wij willen jou en anderen zo goed mogelijk helpen. Daarom gebruiken wij cookies voor het verzamelen van data waar we van kunnen leren. Zo kunnen we onze website en gebruikerservaring verbeteren. Vind je het oké als we cookies plaatsen?
Bekijk ons privacy statement voor meer uitleg.