Wij willen jou en anderen zo goed mogelijk helpen. Daarom gebruiken wij cookies voor het verzamelen van data waar we van kunnen leren. Zo kunnen we onze website en gebruikerservaring verbeteren. Vind je het oké als we cookies plaatsen?
Een second opinion is het oordeel van een andere arts dan de arts die jou behandelt. Je kunt een second opinion aanvragen wanneer je het niet eens bent met - of twijfels hebt over - de diagnose die je gekregen hebt. Hoe kun je een second opinion aanvragen en wordt dit vergoed?
Second opinion wijkt af van het eerste advies: wat nu?
Wordt een second opinion vergoed?
Second opinion betekent letterlijk ‘tweede mening’ en dat is ook precies wat het is. Bij een second opinion raadpleeg je een andere arts nadat jouw eigen dokter een diagnose heeft gesteld. Dit doe je bijvoorbeeld wanneer je (ernstig) twijfelt over de diagnose of een behandeling óf wanneer je een belangrijke beslissing over jouw gezondheid moet nemen.
Je hebt altijd
recht op een second opinion
. Houd er wel rekening mee dat een second opinion enkel een oordeel is van een andere arts. Hij of zij neemt de behandeling dus niet over van jouw eigen specialist.
Je mag altijd de mening van een tweede arts vragen. Hiervoor heb je een nieuwe verwijzing van je (huis)arts nodig. Het is mogelijk om vóór of na een diagnose of behandeling een second opinion aan te vragen. Het kan namelijk zijn dat je vooraf twijfels hebt over de behandeling die is voorgesteld. Maar het kan ook achteraf, omdat je niet tevreden bent over het resultaat. Een second opinion aanvragen doe je in 5 simpele stappen:
1. Bespreek met je arts dat je een second opinion wilt aanvragen
Neem contact op met jouw arts en bespreek dat je een second opinion wilt aanvragen bij een andere arts. Zowel je behandelend specialist als jouw huisarts kunnen je voorzien van een verwijzing.
2. Informeer je zorgverzekeraar over de second opinion
Je
zorgverzekeraar
kan jou vervolgens informeren bij welk ziekenhuis en/of medisch specialist je terecht kunt, maar je kunt dit ook bespreken met jouw behandelend arts.
3. Vraag je medisch dossier op en afspraak maken
Jouw behandelend arts kan je voorzien van jouw
medisch dossier
. Samen met jouw medisch dossier en de verwijzing kun je de second opinion aanvragen bij de tweede specialist. Je maakt zelf een afspraak bij de andere dokter.
4. De second opinion wordt door de tweede arts uitgevoerd
Samen met de tweede specialist bespreek je dat je twijfelt over de gestelde diagnose, voorgestelde behandeling óf dat het niet is gelukt een diagnose vast te stellen.
5. Bespreek de second opinion met je eerste medisch specialist
Zodra de 'tweede' diagnose is gesteld, ga je terug naar jouw eerste behandelend arts. Je bespreekt samen de second opinion én of jouw arts het advies overneemt of niet.
Een second opinion is waardevol wanneer je een belangrijke beslissing moet nemen die ingrijpende gevolgen heeft. Op die manier kun je jezelf zo goed en volledig mogelijk laten informeren. Ook als je twijfels hebt bij het oordeel of diagnose van jouw arts - of er geen diagnose kan worden vastgesteld - kun je een second opinion aanvragen.
Je mag altijd een second opinion aanvragen, maar houd hierbij wel in gedachten dat je behandelend arts jou al van de beste zorg voorziet. Het is dan ook niet de bedoeling dat een second opinion wordt gebruikt bij iedere (kleine) ingreep of aandoening.
Uiteraard is het mogelijk dat je bij een second opinion een ander advies of een andere diagnose krijgt. Hier moet je je van bewust zijn als je een andere arts om een oordeel vraagt. Mocht je twee heel verschillende adviezen krijgen, dan kun je de volgende punten mee laten wegen bij je uiteindelijke besluit:
De hoeveelheid pijn en ongemak die de behandeling geeft.
De begeleiding vanuit de specialist en/of het ziekenhuis.
Inzicht in kans van slagen en risico’s op complicaties.
De omgang met vragen door de behandelaar.
De voor- en nadelen van de behandeling.
De vergoeding door jouw
zorgverzekering
.
Het gebruik van nieuwe technieken.
Jouw mate van vertrouwen in de arts.
Ervaringen met de behandeling.
Een second opinion wordt vergoed als deze wordt uitgevoerd in een ziekenhuis waar je zorgverzekeraar een contract mee heeft en je een verwijziging hebt gekregen. De vergoeding komt uit de
basisverzekering
en dat betekent dat je hiervoor een
eigen risico
moet betalen.
Mocht je naar een niet-gecontracteerd ziekenhuis gaan, dan moet je er rekening mee houden dat je een deel van de kosten van de second opinion zelf moet betalen. Bekijk daarom van tevoren of de medisch specialist waar je de second opinion gaat aanvragen is gecontracteerd!
Wil je naar een niet-gecontracteerd ziekenhuis gaan? Dan is het slim om goed verzekerd te zijn voor niet-gecontracteerde zorg. Met onze combinatiepolis
Eigen Keuze
krijg je 85% tot 100% van de niet-gecontracteerde zorg vergoed. Daarnaast profiteer je van een voordelige premie en uniek,