Wij willen jou en anderen zo goed mogelijk helpen. Daarom gebruiken wij cookies voor het verzamelen van data waar we van kunnen leren. Zo kunnen we onze website en gebruikerservaring verbeteren. Vind je het oké als we cookies plaatsen?
De basisverzekering vergoedt de meeste vormen van urgente zorg. Daarnaast zijn er vormen van niet urgente zorg die de zorgverzekering ook vergoedt. Denk hierbij aan
plastische chirurgie
of
bevallen in het ziekenhuis
. Deze behandelingen worden echter alleen volledig vergoed wanneer deze medisch noodzakelijk zijn. Wanneer deze zorg noodzakelijk is, krijg je hier een medische indicatie voor.
Een medische indicatie is een bewijs dat je huisarts of medisch specialist afgeeft. Deze medische indicatie geeft aan dat je bepaalde medische hulp nodig hebt. Een medische indicatie kan ervoor zorgen dat je een hogere vergoeding voor jouw behandeling krijgt. Dit is echter afhankelijk van de behandeling en de standaard vergoeding uit de basisverzekering of
aanvullende verzekering
.
Een medische indicatie is uitsluitend bedoeld om jou toegang te verlenen tot bepaalde zorg. Sommige mensen zijn bang dat het hebben van een medische indicatie gevolgen kan hebben voor hun basisverzekering. Een zorgverzekeraar mag echter nooit discrimineren op ziektes of aandoeningen en moet alle personen, gezond of ongezond, accepteren en dezelfde premie bieden.
Je krijgt een medische indicatie wanneer jouw huisarts of specialist dit nodig acht. Met een medische indicatie raadt een huisarts of specialist namelijk specifieke gezondheidszorg aan. Een voorbeeld hiervan is een medische indicatie bij
zwangerschap
of de bevalling. Je kunt ook een medische indicatie krijgen indien je bijvoorbeeld ernstige brandwonden hebt opgelopen en een behandeling bij de
plastisch chirurg
nodig hebt.
Een medische indicatie kan onder andere nodig zijn voor:
Maagband
.
Extra kraamzorg
.
Plastische chirurgie
.
Medische
hulpmiddelen
.
Bevallen in het ziekenhuis
.
Medisch-specialistische zorg
.
Aanvullende echo’s bij zwangerschap
.
Medicijnen
buiten het voorkeursbeleid.
Fysiotherapie voor minderjarigen
(9e tot 18e behandeling).
In sommige gevallen krijg je een medische indicatie voor zwangerschap. Als tijdens je zwangerschap al duidelijk is dat er een medische indicatie is, kom je onder controle in het ziekenhuis. Een medische indicatie krijg je bijvoorbeeld wanneer je eerder een keizersnede hebt gehad, er aandoeningen zijn ontstaan tijdens de zwangerschap, bij morbide obesitas tijdens de zwangerschap of wanneer je een ziekte of aandoening hebt. Bij een medische indicatie voor zwangerschap worden de NIPT-test, vlokkentest, combinatietest, vruchtwaterpunctie en een bevalling in het ziekenhuis vergoed.
Voor iedereen boven de 60 jaar is de griepprik gratis. Zij krijgen ieder jaar automatisch een oproep om de griepprik te gaan halen. Voor mensen onder de 60 jaar met een medische indicatie is de griepprik ook gratis. Dit zijn personen met een chronische medische aandoening, zoals longziekten of hartproblemen.
Ben je onder de 60 jaar en heb je geen medische indicatie? Dan kun je ook de griepprik gaan halen. Je betaalt hier dan wel kosten voor.
Als tijdens je zwangerschap al duidelijk is dat er een medische indicatie is, kom je onder controle in het ziekenhuis. Een medische indicatie bevalling komt vaak voor in de volgende gevallen:
Je hebt een ziekte of aandoening.
Je hebt eerder een keizersnede gehad.
Er zijn problemen gedurende de bevalling.
Een eerdere zwangerschap heeft problemen gegeven.
Er zijn aandoeningen ontstaan tijdens de zwangerschap.
Voor een complete vergoeding van een aantal behandelingen heb je een medische indicatie nodig. Deze krijg je niet zomaar. Wil je weten wanneer je in aanmerking komt voor een medische indicatie in deze specifieke gevallen? Wij lichten het graag toe op onze vergoedingen pagina’s. Hieronder vind je de behandelingen met de meeste vragen rondom de medische indicatie.
Medische indicatie
bril
.
Medische indicatie
bevalling
.
Medische indicatie
ooglidcorrectie
.
Vergoeding medische indicatie
Als je zorg of een behandeling nodig hebt waar een medische indicatie voor nodig is, zal je arts of specialist deze aan je verstrekken. Indien je een medische indicatie hebt, worden de zorgkosten 100% vergoed vanuit de
basisverzekering
. Let wel op dat je in veel gevallen ook eigen risico betaalt.