UnitedConsumers
Achtergrond

Geneesmiddelenvergoedingssysteem: hoe zit dat eigenlijk?

Het geneesmiddelenvergoedingssysteem bevat geneesmiddelen die vergoed worden vanuit de basisverzekering. Het klinkt als een ingewikkeld systeem, maar dat is het niet. Wat het precies inhoudt en hoe het werkt, leggen wij graag aan je uit.

Geneesmiddelenvergoedingssysteem - Banner

Geneesmiddelenvergoedingssysteem: wat is dat?

Het (GVS) geneesmiddelenvergoedingssysteem is een lijst met alle geneesmiddele die vergoed worden vanuit de basisverzekering. Binnen het geneesmiddelenvergoedingssysteem zijn daarnaast medicijnen opgenomen die je alleen vergoed krijgt als je aan een bepaalde voorwaarde voldoet. Denk hierbij aan medicijnen voor een speciale aandoening of allergie.


Welke medicijnen worden vergoed?

Binnen het geneesmiddelenvergoedingssysteem geldt dat er voor elk medicijn, minimaal één soort moet worden vergoed door de basisverzekering. Per geneesmiddel zijn er verschillende fabrikanten, maar de zorgverzekeraar bepaalt zelf welke zij vergoedt. Dit heet het preferentiebeleid of voorkeursbeleid. In de meeste gevallen vergoedt de zorgverzekeraar de goedkoopste variant van het medicijn. Wil je graag weten welke vergoeding voor welk medicijn geldt en wat de bijbehorende voorwaarden zijn? Op medicijnkosten.nl kun je het makkelijk opzoeken.


Vergoeding medicijnen

Of medicijnen vergoed worden en hoe ze vergoed worden, zijn twee verschillende dingen. Voor het ene medicijn geldt het eigen risico en voor het andere medicijn geldt de eigen bijdrage. Het kan ook zo zijn dat er voor bepaalde medicijnen zowel het eigen risico als de eigen bijdrage geldt.

Medicijnen eigen bijdrage

Voor sommige medicijnen geldt een wettelijke eigen bijdrage. De overheid bepaalt welke medicijnen 'te duur' zijn en of je zelf moet bijbetalen. Het maximale bedrag voor de eigen bijdrage is vastgesteld op € 250,-. Maak je meer kosten? Dan vergoedt de zorgverzekering de rest.

Medicijnen eigen risico

Geneesmiddelen die binnen het geneesmiddelenvergoedingssysteem én het preferentiebeleid van de zorgverzekeraar vallen, komen niet ten koste van het eigen risico. De zorgverzekering vergoedt dit medicijn dan volledig. Heeft jouw zorgverzekeraar geen voorkeursbeleid of worden medicijnen buiten het voorkeursbeleid voorgeschreven? Dan geldt wel het eigen risico.

Let op: vergoeding van de medicijnen is afhankelijk van jouw basisverzekering. Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan krijg je mogelijk minder vergoed. Bij een naturapolis krijg je bijvoorbeeld vaak maximaal 80% vergoed bij een niet-gecontracteerde zorgverlener, terwijl dit bij een combinatiepolis vaak wel 90% tot 100% is.


Welke medicijnen worden niet vergoed?

Medicijnen die niet in het geneesmiddelenvergoedingssysteem staan, worden in principe niet uit de basisverzekering vergoed. In sommige gevallen worden deze medicijnen toch vergoed:

  • Je hebt een zeldzame ziekte die bij 1 op de 150.000 Nederlanders voorkomt.
  • Je hebt een ziekte waar geen ander gelijkwaardig en geregistreerd medicijn voor is.
  • Je hebt een ziekte waar geen behandeling voor mogelijk is in Nederland. Een niet-geregistreerd medicijn is de enige mogelijkheid.

Ook interessant

Terhandstellingskosten - Thumbnail
Terhandstellingskosten apotheek: wat zijn terhandstellingskosten?
Vergoedingen basisverzekering - Thumbnail
Vergoedingen basisverzekering: wat zit er in de basisverzekering?
Zorgverzekering - 1.10. Vergoeding - Thumbnail
Medicijnen
Blog homepage
Wil je een goede service?

Een goede service, daar staan wij voor. Om je dit te kunnen bieden gebruiken wij cookies. Door op 'Ja, dat wil ik' te klikken ga je hier mee akkoord. Bekijk hier onze privacy statement voor meer uitleg.

Nee, ik wil alleen minimale cookies