Over sommige zorg en medicijnen betaal je een eigen bijdrage. De eigen bijdrage geldt voor bepaalde zorg in de basisverzekering én aanvullende verzekering. De overheid bepaalt voor welke zorg je een eigen bijdrage betaalt en hoe hoog deze bijdrage is.
Op deze pagina leggen wij je uit hoe de eigen bijdrage werkt en wat het verschil is tussen de eigen bijdrage en het eigen risico.
De eigen bijdrage is een vast bedrag of een percentage van een aantal zorgkosten. De overheid bepaalt voor welke ziektekosten je een eigen bijdrage betaalt. Dat geldt ook voor de hoogte van de eigen bijdrage per zorgsoort. Verder goed om te weten: de eigen bijdrage staat los van het verplicht eigen risico. De eigen bijdrage en het eigen risico zijn namelijk twee verschillende dingen.
Vanuit de basisverzekering krijg je geen vergoeding voor de eigen bijdrage. Indien je zorg nodig hebt waar een eigen bijdrage voor geldt, kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Binnen bepaalde aanvullende verzekeringen kun je (een deel van) de eigen bijdrage vergoed krijgen.
De overheid stelt jaarlijks vast voor welke zorg een eigen bijdrage geldt en wat de maximale eigen bijdrage is per zorgtype. In 2025 betaal je onder andere voor de volgende zorg een eigen bijdrage:
De termen eigen bijdrage en eigen risico worden vaak door elkaar gehaald, maar ze betekenen toch echt iets anders. We zetten het verschil tussen eigen risico en eigen bijdrage op een rij:
Stel, je hebt zorgkosten gemaakt die door de basisverzekering worden gedekt. Wat betaal je aan eigen risico en eigen bijdrage, als beide van toepassing zijn? Het is goed om te weten dat eerst de eigen bijdrage wordt verrekend, dan het verplicht eigen risico en tot slot het vrijwillig eigen risico. Het bedrag dat overblijft, betaalt de zorgverzekeraar.
Maar hoe werkt de eigen bijdrage ziektekosten nou precies? Dat is het makkelijkste uit te leggen met een voorbeeld:
Ja, dat kan zeker! Met sommige aanvullende verzekeringen is het mogelijk om de eigen bijdrage te verzekeren. Tussen 12 november en 31 december kun je een aanvullende verzekering afsluiten voor 2025. Binnen ons aanbod kun je de eigen bijdrage (gedeeltelijk) verzekeren voor:
Goed om te weten: halverwege het jaar een aanvullende verzekering afsluiten, kan alleen als: je 18 jaar wordt, je actieve militaire dienst verlaat, je uit elkaar gaat of gaat scheiden en samen een polis deelt of als je gaat verhuizen naar het buitenland of naar Nederland.
Heb je te maken met hoge medische kosten die de zorgverzekering niet dekt? In het geval van een chronische ziekte of handicap bestaat de kans dat de Wet langdurige zorg (Wlz) deze vergoedt. Voor de meeste Wlz-zorg vraagt de overheid een eigen bijdrage.
De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is er om mensen zo lang mogelijk aan de maatschappij mee te laten doen. Voorbeelden van de zorg die de Wmo dekt zijn ondersteuning bij het huishouden, hulp bij het opvoeden van kinderen en hulpmiddelen om in het huis te bewegen. De maximale eigen bijdrage in 2025 voor Wmo-hulp is € 21,00 per maand.
Ben je benieuwd hoeveel eigen bijdrage je moet betalen als je aanspraak wilt maken op de WLZ of de WMO? Op de website van het CAK vind je een rekenhulp die een indicatie van jouw eigen bijdrage geeft.
Wij willen jou en anderen zo goed mogelijk helpen. Daarom gebruiken wij cookies voor het verzamelen van data waar we van kunnen leren. Zo kunnen we onze website en gebruikerservaring verbeteren. Vind je het oké als we cookies plaatsen?
Bekijk ons privacy statement voor meer uitleg.