UnitedConsumers
Achtergrond

E-health: wat is e-health in de zorg?

De app waar je een herhaalrecept kunt bestellen of een videoconsult met jouw zorgverlener: het zijn allemaal e-health toepassingen. Maar, wat is e-health in de zorg eigenlijk? En wat zijn de voor- en nadelen van e-health? Wij vertellen het aan je!

E-health - Banner

Wat is e-health?

E-health is het gebruik van nieuwe informatie- en communicatietechnologieën om jouw gezondheid en de gezondheidszorg te ondersteunen of te verbeteren. Dankzij e-health kunnen artsen en patiënten bijvoorbeeld uitslagen communiceren, informatie uitwisselen en diagnoses stellen.

De betekenis van e-health kunnen we het beste uitleggen door e-health in te delen in drie dimensies, zoals in het rapport van de Raad Volksgezondheid & Samenleving:

E-zorg

Dankzij e-zorg wordt een consult op afstand, via e-mail of videobellen, mogelijk. Daarnaast is het dankzij e-zorg mogelijk om een diagnose te stellen of patiënten te ondersteunen.

E-zorgondersteuning

E-zorgondersteuning maakt digitale zorg mogelijk. Dankzij deze dimensie kunnen er namelijk afspraken gemaakt worden of elektronische patiëntendossiers worden beheerd.

E-public health

Ook kan e-health bijdragen aan public health. Dit gebeurt voornamelijk bij voorlichting en preventie. Zo kan bijvoorbeeld de gezondheid van de bevolking gemonitord worden.


E-health in de zorg

E-health in de zorg wordt steeds normaler, zoals een sport app die helpt jouw conditie te verbeteren of een online afspraak maken bij je huisarts. Ook de overheid stimuleert digitale gezondheidszorg. Het gebruik van e-health kan namelijk bijdragen aan de gezondheid van mensen en kan helpen de zorg betaalbaar te houden.

Goed om te weten: je kunt bij jouw zorgverlener navragen wat de mogelijkheden zijn om e-health toe te passen tijdens jouw behandeling.


E-health voorbeelden

E-health is in de praktijk (digitale) zorg ondersteuning op afstand. In de praktijk maken e-health toepassingen het mogelijk om de kwaliteit van leven te verbeteren en zorg te vereenvoudigen. Een aantal voorbeelden van e-health in de zorg zijn:

  • Wondzorg app: met een wondzorg app krijg je tips om je wond te verzorgen en wordt je wond op afstand gemonitord.
  • Elektronische patiëntendossiers: in elektronische patiëntendossiers kunnen patiënten en zorgverleners uitslagen, afspraken en consulten inzien.
  • E-Mental Health: dit zijn e-health toepassingen in de geestelijke gezondheidszorg. E-Mental Health kan bestaan uit online behandelmodules of hulp bij het omgaan met een psychische beperking.
  • Leefstijlmonitoring: een voorbeeld van leefstijlmonitoring zijn val-sensoren. Deze sensoren registreren een melding wanneer de gebruiker valt. Deze melding wordt vervolgens gecommuniceerd met de zorgverlener.

Voor- en nadelen van e-health

Je vraagt je misschien af: waarom e-health in de zorg? Digitale zorg is tegenwoordig eigenlijk onmisbaar. Wij zetten de voor- en nadelen van e-health voor je op een rij:

Voordelen e-health
Nadelen e-health
E-health is tijdbesparend
E-health kan minder persoonlijk zijn
E-health is erg toegankelijk
Privacygevoelige informatie wordt digitaal gebruikt
Minder administratieve taken voor zorgverleners
Voor sommige doelgroepen kan e-health ingewikkeld zijn
E-health toepassingen geven inzicht in je eigen gezondheid

Vergoeding digitale gezondheidszorg

Wat betreft vergoeding is digitale zorg gelijk aan fysieke zorg. Soms wordt de zorg vergoed vanuit je zorgverzekering. Het is slim om van tevoren te bekijken of je (digitale) behandeling vergoed wordt. Zo weet je direct waar je aan toe bent.


Ook interessant

Zorgverlener kiezen - Thumbnail
Zorgaanbieder kiezen: wat is vrije artsenkeuze en waar let ik op?
Vergoedingen basisverzekering - Thumbnail
Vergoedingen basisverzekering: wat zit er in de basisverzekering?
Patientenrechten - Thumbnail
Patiëntenrechten: wat is de WGBO wet?
Blog homepage
Wil je een goede service?

Een goede service, daar staan wij voor. Om je dit te kunnen bieden gebruiken wij cookies. Door op 'Ja, dat wil ik' te klikken ga je hier mee akkoord. Bekijk hier onze privacy statement voor meer uitleg.

Nee, ik wil alleen minimale cookies