DBC is een afkorting voor Diagnose-Behandelcombinatie. Een DBC is een code, bestaande uit 9 cijfers, die informatie geeft over de inhoud en de kosten van het totale behandeltraject van een patiënt. Dit betekent dus de diagnostiek, behandelingen én controles. Een andere benaming voor de DBC systematiek is DOT systematiek.
Ieder ziekenhuis in Nederland registreert en declareert zorgkosten middels een DBC. Dankzij een DBC wordt er niet per behandeling afgerekend, maar worden alle kosten van een traject gebundeld - vanaf het begin, tot je uitbehandeld bent. De DBC systematiek wordt gebruikt binnen zowel de GGZ als de specialistische ziekenhuiszorg.
DBC's zijn er om meer transparantie te bieden in de kosten van behandelingen. Hierdoor kunnen ziekenhuizen doelmatige en betaalbare zorg leveren. Bovendien kunnen zij hierdoor blijven zorgen voor optimalisatie van de bedrijfsvoering.
Daarnaast is de DBC systematiek ook erg gunstig voor de verzekerde. Want dankzij dit systeem kunnen zorgverzekeraars en ziekenhuizen beter onderhandelen over de prijs en kwaliteit van zorg.
Stel, je gaat naar het ziekenhuis omdat je hard bent gevallen en je last hebt van jouw arm; het ziekenhuis start vanaf dit moment een DBC. Alle kosten die worden gemaakt, om je mogelijk gebroken arm te behandelen, worden in één pakket gebundeld en afgerekend met je zorgverzekeraar.
Een traject van een DBC duurt gewoonlijk maximaal 120 dagen. Niet-operatieve behandelingen hebben een looptijd van 90 dagen. Duurt het traject van je behandelingen langer dan 120 dagen? Dan opent het ziekenhuis een nieuwe DBC.
De DBC systematiek voor de GGZ, Geestelijke Gezondheidszorg, werkt net iets anders. Een DBC wordt in de GGZ namelijk niet na 120 dagen gesloten, maar na maximaal 365 dagen. Het voordeel hiervan is dat je vaak slechts één keer eigen risico hoeft te betalen.
Het ziekenhuis declareert de gebundelde zorgkosten na het sluiten van de DBC. Hier hoef je dus niets voor te doen. Het enige wat je hiervan merkt is dat je, indien je het eigen risico nog niet hebt opgemaakt, een rekening van het eigen risico ontvangt.
Goed om te weten: indien je naar een niet-gecontracteerd ziekenhuis gaat, betaal je vaak - naast het eigen risico - een deel van de zorgkosten zelf. Controleer daarom van tevoren altijd goed of je ziekenhuis is gecontracteerd met je zorgverzekeraar.
De DBC systematiek is voordelig voor je eigen risico. Wanneer een DBC verspreid is over twee jaar, dan valt het eigen risico nog steeds onder het eigen risico van het jaar waarin de DBC is gestart. Een voorbeeldje:
Je gaat in november 2024 naar het ziekenhuis met een klacht, waarna er enkele behandelingen volgden. In januari 2025 heb je nog een nacontrole. Het eigen risico van het gehele traject, dus ook de nacontrole in 2025, valt onder het eigen risico van het jaar waarin het traject is gestart. Je betaalt daarom eigenlijk nooit dubbel eigen risico. Wel zo fijn!
Wij willen jou en anderen zo goed mogelijk helpen. Daarom gebruiken wij cookies voor het verzamelen van data waar we van kunnen leren. Zo kunnen we onze website en gebruikerservaring verbeteren. Vind je het oké als we cookies plaatsen?
Bekijk ons privacy statement voor meer uitleg.