Psychologische zorg krijg je vergoed uit je zorgverzekering. Mentale gezondheid is namelijk ontzettend belangrijk en staat in nauw verband met je fysieke gezondheid. Op deze pagina vind je welke vergoeding geboden wordt voor psychologische zorg.
Goed om te weten: Als je kiest voor een zorgverlener zonder contract, moet je de rekening zelf declareren. Dit kun je doen via de UnitedConsumers Zorg app.
Wanneer je psychische klachten hebt, je al een tijdje niet lekker in je vel zit of burn-out klachten hebt, kan de psycholoog een uitkomst zijn. Psychologische zorg is een erg breed begrip. Dit kunnen bijvoorbeeld gesprekken zijn met je huisarts, de GGZ praktijkondersteuner, psychologie en psychotherapie binnen de generalistische basis GGZ of de gespecialiseerde GGZ. Psychologische zorg wordt grotendeels vergoed uit je zorgverzekering. Bekijk hierboven de psycholoog vergoeding vanuit onze zorgverzekeringen.
Voor lichte klachten kun je terecht bij je huisarts of praktijkondersteuner GGZ. Helpen deze gesprekken je niet en worden je klachten erger? Dan kan je huisarts je doorverwijzen naar generalistische basis GGZ of gespecialiseerde GGZ. De huisarts en verschillende GGZ krijg je gewoon vergoed vanuit je basisverzekering.
Je kunt uit een aanvullende verzekering mogelijk extra psycholoog vergoedingen krijgen voor de volgende zorgsoorten: seksuologische zorg, psychosociale zorg (alternatieve zorg) of mindfulness bij burn-out klachten.
Op zorg uit de basisverzekering is het eigen risico voor iedereen van 18 jaar en ouder van toepassing. De huisarts is vrijgesteld van het eigen risico. Voor je eerste bezoeken in het proces hoef je dus geen eigen risico te betalen. Voor overige psychologische zorg uit de basisverzekering, betaal je dus wel een eigen risico. Op zorg uit de aanvullende verzekering betaal je geen eigen risico. Is je budget voor psychologische zorg uit de aanvullende verzekering op, dan betaal je de overige zorgkosten wel zelf.
Bij psychologische zorg gaat het vaak om de behandeling van psychische klachten zoals depressie, een verslaving, paniekstoornis, of angststoornis. Door middel van gesprekken, opdrachten en eventuele groepsgesprekken- en trainingen werk je aan een betere mentale gezondheid. De huisarts of GGZ praktijkondersteuner helpt bij lichte psychische klachten. Generalistische GGZ is er voor een enkelvoudige stoornis. Je wordt dan behandeld door een psycholoog of psychotherapeut. Gaat het om een complexe en meervoudige stoornis? Dan word je doorgestuurd naar de gespecialiseerde GGZ.
Een psychiater is, in tegenstelling tot een psycholoog, opgeleid tot arts. De psycholoog is dan ook niet bevoegd om medicijnen voor te schrijven en een psychiater wel. Een psychiater richt zich vooral op mentale stoornissen en hoe dit met een medische behandeling (meestal medicatie) verbeterd kan worden. Een psycholoog focust meer op het menselijke gedrag en de onderliggende processen in de hersenen en hoe deze veranderd kunnen worden.
In de UnitedConsumers Zorgzoeker vind je alle zorgverleners bij jou in de buurt.
Wij bieden verschillende soorten zorgverzekeringen aan, zodat er altijd een pakket is dat bij je past.
Wij willen jou en anderen zo goed mogelijk helpen. Daarom gebruiken wij cookies voor het verzamelen van data waar we van kunnen leren. Zo kunnen we onze website en gebruikerservaring verbeteren. Vind je het oké als we cookies plaatsen?
Bekijk ons privacy statement voor meer uitleg.