Bij het afsluiten van een nieuw energiecontract maak je de keuze uit een vast of variabel tarief voor energie. Wat de ideale keuze voor jou is hangt af van je voorkeuren. Kies je voor zekerheid of wil je kunnen profiteren van eventuele prijsdalingen? Wij vertellen je meer over het verschil tussen een vast en variabel energiecontract in 2025.
Een vast energietarief verandert niet tijdens de looptijd van het energiecontract. De prijzen liggen vast en je betaalt de gehele contractperiode hetzelfde bedrag per kWh stroom en per m³ gas. Je weet dus altijd waar je aan toe bent en je hoeft je niet druk te maken over stijgende en dalende energieprijzen.
Variabele energieprijzen kunnen tijdens de looptijd van je energiecontract wel veranderen. De wijziging van het variabel energietarief kan vier keer per jaar plaatsvinden: op 1 januari, 1 april, 1 juli en 1 oktober. Met een variabel energietarief heb je minder zekerheid over het tarief dat je maandelijks betaalt. Als de prijzen stijgen, dan stijgt je variabele tarief automatisch mee. Dalen de energieprijzen? Dan profiteer je automatisch ook van lagere variabele energieprijzen.
Twijfel je tussen een vast of variabel contract in 2025? De ideale keuze voor jou hangt af van je voorkeuren. Kies je voor zekerheid of wil je kunnen profiteren van eventuele prijsdalingen? We zetten de voor- en nadelen van een vast of variabel tarief op een rij:
Zekerheid: je energieprijzen veranderen niet tijdens de looptijd van je contract.
Vaak ontvang je een aantrekkelijke korting.
Je hebt geen last van prijsstijgingen.
Je kunt niet zomaar opzeggen. Stap je tussentijds over? Dan betaal je mogelijk een opzegboete.
Als energieprijzen dalen, daalt je vaste tarief niet mee.
Je kunt op elk moment kosteloos opzeggen, met een opzegtermijn van één maand.
Als energieprijzen dalen, daalt je variabel tarief mee.
Als energieprijzen stijgen, stijgt je variabele tarief automatisch ook.
Je ontvangt geen extra korting.
Je keuze voor een vast of variabel energietarief heeft alleen invloed op de leveringskosten. De energiebelasting en de netwerkkosten zijn voor iedere contractvorm hetzelfde. Hiervoor betaal je een vast bedrag aan een energieleverancier die dit op zijn beurt weer afdraagt aan de overheid en de netbeheerder. Voor de vaste leveringskosten geldt wel een onderscheid tussen een vast en variabel tarief. Dit heeft te maken met de terugleverkosten en salderingsregeling.
Of je goedkoper uit bent met een vast of variabel tarief, hangt af van de ontwikkeling van energieprijzen. Een vast contract geeft je meer zekerheid, een variabel contract geeft je meer flexibiliteit om over te stappen. Een variabel contract is namelijk maandelijks opzegbaar, zonder opzegvergoeding.
Momenteel liggen de vaste en variabele energieprijzen niet ver uit elkaar. Daarom is het in veel gevallen voordelig om te kiezen voor een vast contract. Bij veel energieleveranciers krijg je namelijk een aantrekkelijke welkomstbonus als je een vast energiecontract afsluit.
Wij willen jou en anderen zo goed mogelijk helpen. Daarom gebruiken wij cookies voor het verzamelen van data waar we van kunnen leren. Zo kunnen we onze website en gebruikerservaring verbeteren. Vind je het oké als we cookies plaatsen?
Bekijk ons privacy statement voor meer uitleg.