Ruim 40% van je energierekening bestaat uit leveringskosten. De leveringskosten omvatten de kosten voor gas en stroom en bestaan uit variabele leveringskosten en vaste leveringskosten. Wat is het verschil en waar kun je de leveringskosten vinden?
Je betaalt leveringskosten aan de energieleverancier voor stroom en gas. De leveringskosten bestaan uit twee onderdelen: de vaste leveringskosten en de variabele leveringskosten.
De vaste leveringskosten (voorheen vastrecht) zijn kosten die je altijd betaalt, ongeacht je verbruik. De kosten voor vastrecht betaal je maandelijks voor overige kosten, zoals het leveren en vervoeren van de energie. Energiemaatschappijen mogen zelf bepalen hoe hoog de vaste leveringskosten zijn. Daarom kunnen deze kosten per energieleverancier verschillen.
Naast de vaste leveringskosten betaal je variabele kosten per verbruikte kWh stroom of m3 gas. De variabele leveringskosten verschillen per leverancier. De kosten zijn afhankelijk van de prijs per kWh en de gasprijs. Deze zijn weer gebonden aan de prijs van olie. Kortom, stijgt de prijs van olie? Dan stijgen de energieprijzen dus ook.
Je betaalt vaste leveringskosten voor gas en stroom afzonderlijk. Neem je alleen stroom af? Dan betaal je alleen vaste leveringskosten voor stroom. Als je een apart energiecontract voor gas hebt, betaal je enkel vaste kosten voor gas.
Dirk Mutsaers - Expert energie
De vaste leveringskosten zijn een vast onderdeel van je energierekening. Je energierekening voor gas en/of stroom bestaat uit twee elementen: de vaste leveringkosten en de variabele leveringskosten. De variabele leveringskosten zijn afhankelijk van je verbruik en de vaste leveringskosten staan - zoals de naam al zegt - vast.
De vaste leveringskosten zijn per energieleverancier verschillend. De hoogte van je vastrecht energie (vaste leveringskosten) wordt dus bepaald door je energieleverancier. Wel wordt door de Autoriteit Consument & Markt gecontroleerd of de vaste leveringskosten die je betaalt redelijk zijn.
Het capaciteitstarief is een vast bedrag dat je betaalt voor het transport van stroom en gas. Per product betaal je een ander capaciteitstarief. De hoogte van het capaciteitstarief voor gas en stroom wordt door de netbeheerder van je energieaansluiting bepaald.
De netbeheerder kijkt bij het capaciteitstarief naar hoeveel elektriciteit of gas je aansluiting kan verwerken. Voor een grotere aansluiting betaal je een hoger capaciteitstarief.
Goed om te weten: Naast het capaciteitstarief betaal je ook andere netbeheerkosten. Denk aan de periodieke aansluitvergoedingen en meterhuur. Deze kosten vind je terug op je energierekening.
Je betaalt voor elke soort elektriciteitsaansluiting tot en met 3 x 80 ampère het capaciteitstarief stroom. In de tabel hieronder gaan wij uit van een 3 x 25 ampère aansluiting. Bijna alle huishoudens hebben deze. Dit is in 2024 het capaciteitstarief voor stroom per netbeheerder:
De hoogte van het capaciteitstarief gas hangt af van het soort aansluiting. Een gemiddeld huishouden heeft een G4- of G6-aansluiting. Ook maakt het uit hoeveel gas je per jaar verbruikt: minder dan 500 m3, tussen 500 en 4.000 m3 of meer dan 4.000 m3.
Hieronder zie je welk capaciteitstarief je in 2024 per netbeheerder betaalt (incl. btw), zoals het capaciteitstarief van Liander:
De vaste leveringskosten vind je terug op je energierekening. De energierekening betaal je aan de energieleverancier en is opgebouwd uit verschillende bedragen.
Je energieleverancier maakt kosten om je van stroom en/of gas te voorzien. Denk aan het onderhoud van de meters, het gebruik van apparatuur en administratiekosten. Deze kosten worden aan je doorberekend in de vaste leveringskosten (vastrecht energie). Je draagt dus eigenlijk bij aan een goede levering van energie.
Wij willen jou en anderen zo goed mogelijk helpen. Daarom gebruiken wij cookies voor het verzamelen van data waar we van kunnen leren. Zo kunnen we onze website en gebruikerservaring verbeteren. Vind je het oké als we cookies plaatsen?
Bekijk ons privacy statement voor meer uitleg.