Rekeningen komen niet altijd goed uit. Als je moeite hebt met het (op tijd) betalen van je premie of factuur, dan is het belangrijk dat je contact opneemt met je zorgverzekeraar en samen een betalingsregeling afspreekt. Zo voorkom je extra kosten.
Heb je een zorgverzekering via UnitedConsumers? Dan is VGZ jouw zorgverzekeraar. VGZ kijkt samen met jou naar de beste oplossing.
Het kan een keer gebeuren dat je jouw zorgverzekering 1 maand te laat hebt betaald. Dat heeft nog niet direct vervelende gevolgen. Blijft de betaling voor je zorgverzekering langer uit dan 1 maand? Dan ontvang je een aantal herinneringen waar extra kosten én consequenties aan vastzitten. Het is verstandig om het niet zover te laten komen. Spreek daarom op tijd een betalingsregeling met je zorgverzekeraar af.
Als je een zorgverzekering van UnitedConsumers hebt, krijg je eerst een servicebrief en vervolgens meerdere herinneringen. Dit gebeurt er als je langer dan 1 maand je zorgverzekering niet betaalt:
Wanneer de automatische incasso is mislukt, dan ontvang je van VGZ een servicebrief. In de servicebrief word jou verzocht de betaling vóór een bepaalde datum te voldoen. Lukt het je niet om de betaling (op tijd) te voldoen? Neem dan contact op met VGZ. Zij kunnen samen met jou zoeken naar de beste oplossing, zoals eventueel een betalingsregeling.
Zodra de uiterste betaaldatum - zoals vermeld op de servicebrief - voorbij is, ontvang je van VGZ de eerste herinnering. Deze herinnering verzoekt je de betaling alsnog te voldoen. Hiervoor krijg je een nieuwe uiterlijke betaaldatum. Ook waarschuwt de herinnering je dat er - als je de betaling niet op tijd voldoet - bij de volgende herinnering kosten in rekening worden gebracht én jouw aanvullende verzekeringen worden stopgezet.
Heb je de zorgverzekering nog steeds niet betaald? Dan ontvang je een tweede herinnering. In de tweede herinnering worden er kosten in rekening gebracht. Ook wordt hierin aangegeven dat de aanvullende verzekeringen per een bepaalde datum zullen worden stopgezet als je het verschuldigde bedrag te laat bedaalt.
Als je na de tweede herinnering je zorgverzekering niet betaald hebt, ontvang je een derde herinnering en worden er nogmaals kosten in rekening gebracht. Ook wordt jouw aanvullende verzekeringen op dit moment definitief stopgezet. Daarnaast krijg je een waarschuwing dat er bij een volgende herinnering opnieuw hogere kosten in rekening worden gebracht. Iedere meerderjarige medeverzekerde op jouw polis krijgt een brief waarin staat dat de hoofdverzekerde de zorgverzekering niet heeft betaald. Zij krijgen de mogelijkheid een polis op eigen naam af te sluiten.
Heb je vóór de uiterste betaaldatum van de derde herinnering jouw zorgverzekering niet betaald? Dan ontvang je een vierde herinnering en worden er nogmaals kosten bij jou in rekening gebracht. In deze herinnering word je gewaarschuwd dat - indien je de zorgverzekering niet vóór een bepaalde datum betaalt - de openstaande rekeningen zullen worden overgedragen aan een incassobureau.
Zodra je een bericht ontvangt van het incassobureau, loopt alle communicatie via het incassobureau en kun je geen betalingsregeling meer afspreken met VGZ. De laatste kosten van VGZ vervallen, maar worden vervangen door incassokosten van het incassobureau.
Als je 6 maanden of langer je zorgverzekering niet hebt betaald, kan jouw zorgverzekeraar je aanmelden bij het CAK. Vanaf dat moment val je onder de CAK regeling betalingsachterstand zorgpremie. De regeling werkt zo: je betaalt niet langer je zorgpremie aan je zorgverzekeraar, maar een hogere premie aan het CAK. Deze hogere premie heet de bestuursrechtelijke premie. Vanaf 1 januari 2025 is deze premie € 172,33 per maand (CAK).
Als je de openstaande schuld aan je zorgverzekeraar hebt betaald, of je hebt samen met de zorgverzekeraar een betalingsregeling afgesproken, dan kan je zorgverzekeraar je weer afmelden bij het CAK. Dit kun je niet zelf doen.
Je kunt een betalingsregeling afsluiten voor je zorgkosten, zoals: je eigen risico, eigen bijdrage of premie. Hier zijn wel enkele regels aan verbonden:
Kortom, niet of te laat je premie betalen heeft vervelende gevolgen en kan geldzorgen erger maken. Laat je zorgpremie dus niet liggen. Helpt het om een rekening later te betalen? Of om in delen te betalen? VGZ denkt graag met je mee over de beste oplossing. De volgende betalingsregelingen zijn mogelijk:
Soms kan het fijn zijn om je rekening in meerdere termijnen betalen. Bij deze betalingsregeling is het mogelijk om in minimaal 2 en maximaal 12 termijnen te betalen. In de Zorg app kun je eenvoudig een betalingsregeling aanvragen.
Verwacht je komend jaar dat je veel zorg nodig hebt? Dan kan het fijn zijn om je eigen risico gespreid te betalen. Dit wordt per maand afgeschreven. Je vraagt gespreid betalen eenvoudig aan via de Zorg app.
Komt de rekening nu niet goed uit? In sommige gevallen kun je ervoor kiezen om de factuur later te betalen. Je kunt hiervoor contact opnemen met de klantenservice van VGZ. Zij helpen je graag verder!
Via de Zorg app kun je een aanvraag indienen voor een betalingsregeling*. Log in op de Zorg app, ga naar facturen en kies vervolgens voor betalingsregeling aanvragen. Doorloop vervolgens de 3 stappen die in de app weergegeven worden. Na je aanvraag voor een betalingsregeling ontvang je altijd een ontvangstbevestiging.
Goed om te weten: je kunt de aanvraag ook indienen in Mijn VGZ.
Maak je je zorgen om je financiële situatie? Als je geldzorgen hebt, kan dit een hoop stress opleveren. We geven je graag drie tips om grip te krijgen op je geldzaken:
Zorgtoeslag is bedoeld om je te helpen bij het betalen van je zorgpremie. Het is dus zonde als je geen zorgtoeslag ontvangt, terwijl je hier mogelijk wel recht op hebt. Of je hier recht op hebt, hangt af van je inkomen. Als je dit jaar tot nu toe te weinig zorgtoeslag hebt ontvangen, krijg je dit terug. Ook kun je met terugwerkende kracht tot 1 september zorgtoeslag aanvragen voor het vorige kalenderjaar.
In onze gratis workshop Geldzorgen kun je zelfstandig en anoniem aan de slag met je geldzorgen. Je krijgt uitleg, tips en oefeningen om je geldzorgen onder controle te krijgen en je leert om op eigen kracht stressoorzaken te verminderen. Ook krijg je tips over handige sites of mogelijkheden waar je eventueel om hulp kunt vragen als je er zelf niet meer uitkomt.
Schulden en geldproblemen kunnen erg ingewikkeld zijn. Wacht dus niet te lang met hulp bij schulden te zoeken. Wil je anoniem advies over waar jij terecht kunt? Door in de Geldfit-test een paar vragen te beantwoorden, krijg je te zien welke instanties bij jou in de buurt je mogelijk kunnen helpen.
Je kunt geen betalingsregeling aanvragen als je openstaande rekening aan een incassobureau overgedragen is. In dit geval is het belangrijk dat je contact opneemt met het betreffence incassobureau. Zij kunnen je verder informeren over de mogelijkheden.
Ook in het geval dat je aangemeld bent bij een schuldhulpinstantie is het aanvragen van een betalingsregeling van je zorgverzekering niet mogelijk. Neem in dit geval contact op met de schuldhulpinstantie, zodat zij samen met jou naar een passende oplossing kunnen zoeken.
Heb je een betalingsachterstand van je zorgverzekering van 6 maanden of langer en ben je aangemeld bij het CAK? Dan kun je geen betalingsregeling voor je zorgverzekering treffen.
Bij een betalingsachterstand kun je onder andere te maken krijgen met het CAK, CJIB en een incassobureau. Lees hieronder meer over de partijen waar je mee te maken kunt krijgen.
Betaal je 6 maanden geen premie? Dan word je aangemeld bij het CAK. Je betaalt een nieuwe hogere premie aan het CAK. VGZ helpt je graag om weer de lagere premie te betalen.
Heb je namens VGZ post ontvangen van een incassobureau? Dan heeft VGZ je betalingsachterstand overgedragen. Het incassobureau neemt contact met je op.
Als je na 70 dagen de factuur van je premie niet betaalt, wordt je aanvullende verzekering automatisch stopgezet. Is je aanvullende verzekering stopgezet? Dan is het slim te bekijken welke vergoedingen je nog wel en niet krijgt.
Wil je weer gebruikmaken van een aanvullende verzekering? Hier zitten een aantal voorwaarden aan verbonden, namelijk:
In dat geval wordt de betalingsregeling gestopt. Je dient het openstaande bedrag van de rekening dan in één keer te betalen.
Als je via automatische incasso betaalt en een betalingsregeling wil treffen, is het belangrijk dat je de afschrijving tegenhoudt voordat deze plaatsvindt. Regel dit een aantal dagen van tevoren bij je bank. Is het bedrag al van je rekening geschreven? Dan kun je deze - door je bank - terug laten storten op je rekening.
Je ontvangt in beide gevallen bericht van VGZ dat de automatische incasso niet gelukt is. Zodra je dit bericht hebt gekregen, kun je een betalingsregeling voor je zorgverzekering afsluiten. Dit doe je gemakkelijk via de Zorg app.
Goed om te weten: VGZ schrijft nooit bedragen hoger dan € 385 automatisch af. In het geval van deze hoge bedragen kun je direct een betalingsregeling afsluiten in Mijn VGZ.
Dat kan. Dit kun je alleen telefonisch regelen. Neem hiervoor contact op met de klantenservice van VGZ.
Wij willen jou en anderen zo goed mogelijk helpen. Daarom gebruiken wij cookies voor het verzamelen van data waar we van kunnen leren. Zo kunnen we onze website en gebruikerservaring verbeteren. Vind je het oké als we cookies plaatsen?
Bekijk ons privacy statement voor meer uitleg.