In februari werd al bekendgemaakt dat 7 procent van de verzekerden wisselde van zorgverzekeraar. In het nieuwe rapport “Verzekerden in Beeld” presenteert Vektis gedetailleerde cijfers over het overstapseizoen. Wij zetten de belangrijkste details voor je op een rij.
Deel dit nieuws
Vrijwillig eigen risico wordt minder vaak verhoogd
Wij willen jou en anderen zo goed mogelijk helpen. Daarom gebruiken wij cookies voor het verzamelen van data waar we van kunnen leren. Zo kunnen we onze website en gebruikerservaring verbeteren. Vind je het oké als we cookies plaatsen?
Uit cijfers blijkt dat 12,4 procent van de verzekerden in 2025 kiest voor een verhoging van het eigen risico, wat ook wel het vrijwillig eigen risico wordt genoemd. Vorig jaar was dit nog 12,7 procent.
eigen risico
Het
is vrijwillig te verhogen met 100, 200, 300, 400 tot maximaal 500 euro. Een verhoging van het eigen risico betekent een korting op de zorgpremie. Van alle verzekerden die kiezen voor een vrijwillig eigen risico, heeft 76,2 procent het eigen risico verhoogd met 500 euro tot een totaal eigen risico van 885 euro.
De naturapolis blijft onverminderd populair in het overstapseizoen 2024-2025. Van de 59 verschillende basispolissen die zorgverzekeraars aanbieden, zijn er maar liefst 37 van het type naturapolis. Dit zijn verzekeringen waarbij je zorg volledig wordt vergoed als je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. Deze vorm van verzekeren is aantrekkelijk vanwege de lagere premie en duidelijke afspraken over de zorgkosten.
Restitutiepolissen omgezet naar combinatiepolissen
Een grote verandering dit jaar is het verdwijnen van de restitutiepolis. Bij een restitutiepolis kon je zelf je zorgverlener kiezen en kreeg je de kosten volledig vergoed, ook als die zorgverlener geen contract had met je verzekeraar. De meeste restitutiepolissen zijn nu omgezet in combinatiepolissen. Deze bieden nog steeds een ruime keuzevrijheid, maar vergoeden soms minder bij zorgverleners zonder contract. Het aantal combinatiepolissen groeide hierdoor flink: van 19 in 2024 naar 22 in 2025.
aanvullende verzekering
De gemiddelde nominale premie voor de zorgverzekering is in 2025 gestegen. Verzekerden betalen nu gemiddeld € 1.876 euro per jaar. In vergelijking met vorig jaar is dit een toename van 7,4 procent. Zorgverzekeraars baseren hun premie op de verwachte zorgkosten. Daarin wegen onder andere mee: de kosten voor loon, geneesmiddelen en nieuwe medische technologie. Ook vergrijzing en de hogere inflatie spelen een rol. De verschillen tussen de goedkoopste en duurste basispolis lopen in 2025 op tot ruim € 430 euro per jaar.
Uit cijfers van Vektis blijkt dat steeds minder mensen kiezen voor een
. In 2025 heeft 80,6 procent van de verzekerden een aanvullende verzekering. Vooral onder collectief verzekerden is de afname zichtbaar: waar in 2023 nog 89,2 procent aanvullend verzekerd was, is dat in 2025 nog maar 87,3 procent. Het percentage individueel verzekerden met een aanvullende verzekering is juist licht gestegen.
Aanvullende verzekering met mondzorg
Een aanvullende verzekering met mondzorg blijft erg populair. 29 procent van de 18-plussers kiest voor een pakket waarin ook mondzorg zit. Daarnaast kiest 23 procent van de 18-plussers voor een aanvullende verzekering zonder mondzorg, en 10 procent kiest alleen een tandartsverzekering. Jongeren onder de 18 zijn automatisch voor mondzorg verzekerd via de basisverzekering.