Wij willen jou en anderen zo goed mogelijk helpen. Daarom gebruiken wij cookies voor het verzamelen van data waar we van kunnen leren. Zo kunnen we onze website en gebruikerservaring verbeteren. Vind je het oké als we cookies plaatsen?
Huisartsenpost of spoedeisende hulp; wie bel je? Zowel de spoedeisende hulp als de huisartsenpost zijn er om jou direct te helpen indien je zorg nodig hebt die niet kan wachten. Wanneer ga je naar de huisartsenpost of spoedeisende hulp? En hoe zit het met het eigen risico? Wij helpen je!
Is jouw leven of dat van een ander buiten levensgevaar? Neem dan altijd eerst contact op met de huisartsenpost. Zij kunnen jou adviseren of het verstandig is om naar de huisartsenpost te gaan, of dat je toch naar de eerste hulp moet. Op het moment dat jouw leven of dat van een ander in direct gevaar is, dan is het belangrijk dat je direct 112 belt of naar de spoedeisende hulp gaat.
Huisartsenpost
De huisarts werkt met openingstijden, maar ook buiten deze tijden is er altijd een
zorgverlener
bereikbaar. Wanneer er zorg nodig is buiten de openingstijden, zoals in de avond en in het weekend, dan word je doorverwezen naar de huisartsenpost. Je neemt telefonisch contact op met de
huisartsenpost
.
Jouw klachten worden besproken en aan de hand van de ernst van de klachten wordt bepaald of het verstandig is dat je langskomt op de huisartsenpost of dat je beter een afspraak kunt maken binnen de openingstijden van jouw huisarts. Mocht de klacht toch ernstiger zijn dan verwacht, dan kan de huisartsenpost je doorverwijzen naar de
spoedeisende hulp
.
Spoedeisende hulp
Wanneer jouw leven of dat van iemand anders in direct gevaar is, dan is het belangrijk dat je direct naar de spoedeisende hulp van een
ziekenhuis
gaat of 112 belt. Bij de spoedeisende hulp kan dan direct medische zorg geboden worden. Goed om te weten: zelfs wanneer je beltegoed op is, kun je 112 bellen.
De huisartsenpost is er voor (spoedeisende) gezondheidsklachten waarvoor je anders je huisarts zou bellen. De spoedeisende hulp is er om direct zorg te kunnen verlenen in het geval van ernstige klachten. Vaak komt er ook een medisch specialist aan te pas. Indien de klacht niet levensbedreigend is, maar je wel zorg nodig hebt buiten de openingstijden van jouw huisarts, dan bel je de huisartsenpost. Het is mogelijk dat de huisartsenpost jou doorverwijst naar de spoedeisende hulp indien de klacht ernstiger is dan gedacht.
Wanneer je zorg in het ziekenhuis nodig hebt, dan geldt het
eigen risico
. Dit is het geval indien je naar de spoedeisende hulp moet. Wanneer je bijvoorbeeld een verwonding aan je hand hebt die niet levensbedreigend is, dan kun je beter naar de huisartsenpost gaan. Zorg bij de huisartsenpost is namelijk gratis. Hierbij wordt geen aanspraak gedaan op het eigen risico.