Wij willen jou en anderen zo goed mogelijk helpen. Daarom gebruiken wij cookies voor het verzamelen van data waar we van kunnen leren. Zo kunnen we onze website en gebruikerservaring verbeteren. Vind je het oké als we cookies plaatsen?
Roaming - het Engelse woord voor 'rondzwerven' - zorgt ervoor dat je telefoon contact maakt met een lokaal mobiel netwerk, waardoor je toch lekker gebruik kunt maken van internet in het buitenland! Maar, wat is roaming en wat is goedkoper: roaming aan of uit? Wij vertellen je alles wat je wilt weten over dataroaming!
Roaming - ook wel dataroaming genoemd - betekent dat jouw telefoon verbindt met een ander netwerk dan het thuisnetwerk. Ga je naar het buitenland en maak je gebruik van mobiel internet? Dan schakelt jouw telefoon automatisch over naar een buitenlands netwerk. Tenminste, als je roaming aan hebt staan. Je zet roaming aan of uit in de instellingen van je telefoon.
Wanneer zet je roaming aan of uit? Dat ligt aan waar je bent. Sinds 2017 is roaming in de EU gratis. Dit wil zeggen dat je met jouw normale bundel kunt bellen, sms’en en internetten binnen Europa, zonder dat je hier extra voor moet betalen. Ook in een aantal landen buiten de EU en landen buiten Europa kun je gewoon je abonnement gebruiken. We zetten voor je op een rij in welke landen dataroaming gratis is:
Guadeloupe, Martinique, Frans Guyana, Réunion, Mayotte, Saint Martin, Azoren, Madeira, Canarische Eilanden, Gibraltar
Ga je verder weg op vakantie, naar een land buiten de EU? Dan moet je opletten, want roaming in het buitenland is niet overal gratis. Het is in veel landen buiten de EU slim om roaming uit te zetten.
Hoe zet ik dataroaming aan of uit?
Dataroaming zet je eenvoudig aan of uit in de instellingen van je telefoon. Je kunt roaming uitzetten in het menu 'Mobiel Netwerk' (iPhones) of 'Meer netwerken' (Android telefoons).
Ben je niet in de EU? Providers mogen zelf de prijs voor roaming in het buitenland bepalen. Die kosten kunnen erg hoog zijn. In landen als Thailand of de Verenigde Staten betaal je bij veel providers € 2,50 voor één MB.
Roamingkosten beperken
De beste manier om de kosten te beperken is natuurlijk dataroaming uitzetten. Als je toch gebruik wilt maken van een lokaal mobiel netwerk, dan is het slim om zo min mogelijk data te gebruiken. Drie tips:
Check je instellingen.
Voorkom dat je telefoon ongemerkt roamingkosten maakt. Zet functies als 'Wifi-assistentie' en 'Automatische updates' daarom uit.
Download bestanden vooraf.
Muziek of een routebeschrijving downloaden wordt al snel een duur grapje. Dit kun je dus beter doen wanneer je een wifi-verbinding hebt.
Sluit apps af die je niet gebruikt.
Veel apps, zoals bijvoorbeeld je mail of social media-apps, verversen data op de achtergrond om je meldingen te kunnen sturen. Om dure dataroaming MB's te besparen, kun je deze functie tijdelijk uitzetten in de instellingen van je telefoon.
Goed om te weten:
hoewel de eilanden Aruba, Curacao en Sint-Maarten bij het Koninkrijk der Nederlanden horen, is dataroaming er niet gratis. Ook hier kun je dus beter roaming uitzetten.
Dataroaming op zee: zet het uit
Ben je van plan een cruise te maken en wil je weten of je roaming aan of uit moet zetten? Dat antwoord is snel gegeven: dataroaming op zee is erg duur! Op zee maakt jouw telefoon geen verbinding met een lokaal netwerk, maar met een satelliet. Dit kost tot wel € 10 per MB.
Tip van onze expert
Dataroaming is vaak duur buiten de EU. Het is goedkoper om een tijdelijk abonnement af te sluiten bij een lokale provider. Dit kan eenvoudig met een digitale simkaart (eSIM). Zo'n prepaid- of tijdelijk abonnement sluit je meestal af in de app van de eSIM-provider. Heb je geen eSIM op je telefoon? Dan kun je op je vakantieadres een fysieke simkaart kopen.
Lucy Maduro -
Telecom expert
Dataroaming uitzetten kan een goed idee zijn als je onverwachte kosten wil voorkomen. We helpen je daarom met een korte uitleg voor zowel iPhone als Android. Let op dat deze uitleg bij Android kan afwijken per toestel. Een Samsung telefoon werkt bijvoorbeeld net weer anders dan een toestel van Oppo.