Wij willen jou en anderen zo goed mogelijk helpen. Daarom gebruiken wij cookies voor het verzamelen van data waar we van kunnen leren. Zo kunnen we onze website en gebruikerservaring verbeteren. Vind je het oké als we cookies plaatsen?
Hoe zorg je dat niemand toegang heeft tot jouw smartphone en je persoonlijke gegevens? Goede vraag! We verklappen alvast: een cijfercode is zeker niet de veiligste manier om je telefoon te vergrendelen. Welke manier wel? En hoe gebruik je apps als Whatsapp en je internetbrowser op een veilige manier? Lees hier hoe je jouw telefoon goed kunt beveiligen.
Je smartphone is een kostbaar bezit en daarom is het belangrijk dat iemand met slechte bedoelingen niet zomaar toegang tot je telefoon kan krijgen. Hoe kun je jouw telefoon beveiligen? Dit zijn de belangrijkste tips:
Biometrische beveiliging telefoon: een vingerafdrukscanner of gezichtsherkenning is een veel betere beveiliging dan een toegangscode. Dat komt omdat jouw vingerafdruk en gezicht uniek zijn, dus kan niemand anders jouw telefoon ontgrendelen.
Pincode van je simkaart beveiligen: de pincode is bij de meeste simkaarten heel makkelijk te raden. Want vaak is de code '0000' of '1234'. Dat kan veiliger! Stel een pincode in die alleen jij kunt onthouden.
Installeer de nieuwste beveiligingsupdates: Google en Apple brengen regelmatig nieuwe updates van de besturingssystemen Android en iOS uit. Niet alleen handig vanwege de nieuwe functies, maar ook erg belangrijk om jouw telefoon te beveiligen. Houd daarom de software op je telefoon up-to-date. Zo hebben internetcriminelen geen kans om zwakke plekken in het besturingssysteem te ontdekken.
Op jouw smartphone staan waarschijnlijk veel persoonlijke gegevens opgeslagen. Denk aan inloggegevens bij je bank, wachtwoorden, contactgegevens of foto's en bestanden. Hoe ga je veilig om met deze belangrijke gegevens? We zetten een paar tips op een rij.
Geef niet elke app toestemming
Als een app jouw persoonlijke gegevens wil gebruiken, dan moet deze jou om toestemming vragen. Geef niet iedere app zomaar toestemming, maar ga na of de app je gegevens écht nodig heeft.
Back-up van je gegevens
Het is belangrijk dat jij zelf wél bij jouw gegevens kan, mocht jouw smartphone kwijtraken of gestolen worden. Hiervoor kun je een automatische back-up maken in jouw cloudopslag.
Voorkom phishing
Krijg je een mail waarin jou wordt gevraagd op een verdachte link te klikken? Doe dit niet! Bij phishing doen criminelen zich voor als een andere persoon of instantie, om te proberen jouw gegevens te stelen.
Een veilige internetverbinding is een belangrijk onderdeel van de beveiliging van je telefoon. Probeer daarnaast te voorkomen dat je onveilige sites bezoekt. Deze websites kunnen namelijk malware (kwaadaardige software) bevatten. Let op de volgende dingen bij het gebruik van je internetbrowser:
Gebruik een vertrouwd wifi-netwerk.
Als je jouw smartphone verbindt met een openbaar wifi-netwerk, kan een hacker makkelijk toegang krijgen tot je telefoon en gegevens. Een openbaar netwerk is dus zeker niet veilig.
Bezoek geen onveilige sites.
Een veilige verbinding herken je aan 'https://' in de adresbalk van je browser. Ook geven veel browsers je een waarschuwing als je een onveilige site probeert te bezoeken. Negeer deze waarschuwing niet.
Gebruik tweestapsverificatie.
Bij veel accounts is het mogelijk, of zelfs verplicht, een tweestapsverificatie in te stellen. Dit is een extra controle dat jij degene bent die in probeert te loggen. Deze controle kan bijvoorbeeld gedaan worden met een sms-bericht of via een ander apparaat dat op het account is ingelogd.
Veel mensen hebben meerdere apps op hun telefoon staan, waarvan ze er een aantal dagelijks gebruiken. Maar, hoe zorg je ervoor dat je alleen betrouwbare apps installeert en dat je deze veilig gebruikt? Drie tips:
Officiële apps installeren
Apps die in de App Store of Google Play Store staan, zijn goed gecontroleerd op veiligheid. Die kun je dus zonder problemen installeren. Dit geldt niet voor onofficiële apps die je buiten deze app-winkels om installeert. Probeer een alternatief te vinden die wél in de App Store of Play Store staat.
Wachtwoorden app gebruiken
Het is slim om overal verschillende wachtwoorden te gebruiken. Mocht je gehackt worden, dan heeft de hacker geen toegang tot ál je accounts. Veel wachtwoorden onthouden kan natuurlijk wel lastig zijn. Je kunt een wachtwoorden app gebruiken om al jouw wachtwoorden veilig op te slaan.
Whatsapp fraude voorkomen
Bij Whatsapp fraude doet een crimineel zich voor als een bekende van je. De crimineel zegt vervolgens dat diegene in geldzorgen zit en vraagt jou met een betaallink om geld te lenen. Trap hier niet in! Bel degene die jou dit bericht heeft gestuurd, om te controleren of het wel echt die persoon is.