Wij willen jou en anderen zo goed mogelijk helpen. Daarom gebruiken wij cookies voor het verzamelen van data waar we van kunnen leren. Zo kunnen we onze website en gebruikerservaring verbeteren. Vind je het oké als we cookies plaatsen?
Door jouw meterstanden door te geven weet jouw energieleverancier hoeveel energie je verbruikt. Hoe je jouw meterstanden afleest is afhankelijk van de meter die je thuis hebt. Wij leggen graag aan je uit hoe je de meterstanden kunt aflezen en doorgeven aan jouw energieleverancier.
Eén keer per kwartaal ontvang je van jouw energieleverancier het verzoek om de meterstand door te geven. Heb je een
in huis? Dan gaat dit automatisch. Ook vraagt de energieleverancier om jouw meterstanden door te geven wanneer je een jaarnota krijgt, gaat verhuizen of jouw contract beëindigt.
Meterstand doorgeven bij verhuizing
Als je gaat
, ontvang je van jouw energieleverancier een
. Dit is de nota voor de verbruikte energie in het lopende kalenderjaar. Om je energieverbruik goed te kunnen berekenen, moet je jouw meterstanden doorgeven.
Meterstand doorgeven voor jaarafrekening
De
ontvang je één keer per jaar en gaat over het voorgaande kalenderjaar. Op de jaarafrekening vind je terug hoeveel energie je in dat jaar hebt verbruikt en wat je hiervoor moet betalen. Om dit goed uit te kunnen rekenen, heeft de energieleverancier jouw meterstanden nodig.
Goed om te weten:
Je energieleverancier ontvangt automatisch de meterstanden van je slimme meter. Kies je ervoor om deze functie uit te schakelen? Dan zul je zelf je slimme meter moeten uitlezen. Raadpleeg hiervoor de handleiding van de slimme meter of neem contact op met je netbeheerder.
Een slimme meter is een digitale gas- en elektriciteitsmeter die automatisch je meterstanden uitleest. Een slimme meter meet automatisch maandelijks je stroom- en gasverbruik. Deze informatie wordt doorgestuurd naar de netbeheerder. De netbeheerder stuurt je verbruik vervolgens door naar je energieleverancier. Een slimme meter doet dus zijn werk, zonder dat je hier iets voor hoeft te doen.
Wanneer wordt mijn slimme meter uitgelezen?
Je vindt jouw gasmeter in de meterkast (of in sommige gevallen onder de trap of in de hal). Deze gasmeter bevindt zich vaak op kniehoogte. Er zijn twee verschillende gasmeters, die er net wat anders uitzien. Namelijk:
Goed om te weten:
Heb je een slimme gasmeter? Dan hoef je deze niet af te lezen. De meterstand wordt namelijk automatisch aan de energieleverancier doorgegeven. Mocht het toch nodig zijn om zelf de meterstand af te lezen, dan doe je dit op dezelfde manier als bij een digitale gasmeter.
Veelgestelde vragen
De
vind je meestal op ooghoogte in de meterkast. Hierop kun je aflezen
. Er zijn verschillende stroommeters, dus het is belangrijk dat je jouw meter op de juiste manier afleest.
Ben je een nieuwe deelnemer bij ons? Dan ontvang je aan het begin van de energielevering een mail om de meterstand door te geven. Het is verstandig deze meterstanden tijdig door te geven, omdat wij anders middels een berekening jouw standen moeten inschatten. Dit kan gevolgen hebben voor de jaarafrekening.
Heb je een slimme meter? Dan gaat meterstanden aflezen en de meterstand doorgeven automatisch: je hoeft dus niets te doen. Tenzij het uitlezen van de slimme meter niet lukt, bijvoorbeeld door een communicatiefout in de meter. In dat geval kan het voorkomen dat je zelf de meterstand moet doorgeven.
Wanneer moet ik de meterstand doorgeven?
slimme meter
verhuizen
eindafrekening
jaarafrekening
Meterstanden slimme meter
Gasmeter aflezen
Meterstanden aflezen voor stroom
stroommeter
hoeveel kWh je hebt verbruikt
Hoe moet ik de meterstanden doorgeven?
Wanneer moet ik de meterstand doorgeven?
Meterstanden slimme meter
Gasmeter aflezen
Meterstanden aflezen voor stroom
Hoe moet ik de meterstanden doorgeven?
Heb ik een slimme meter?
Is een slimme meter verplicht?
Wat moet ik doen als mijn meterstanden niet kloppen?
Wat moet ik doen als ik de verkeerde meterstanden heb doorgegeven?
Analoge gasmeter met komma
Heb je een analoge gasmeter met komma? Dan geef je enkel de getallen vóór de komma door.
Digitale gasmeter aflezen
Wil je de gas meterstand doorgeven? Dan noteer je dit in m
3
. Hierbij hoef je alleen de getallen vóór de komma door te geven.
Analoge stroommeter met komma
Heb je een analoge stroommeter met komma? Dan geef je enkel de getallen vóór de komma door.
Analoge stroommeter zonder komma
Bij een analoge stroommeter zonder komma geef je alleen de eerste zes getallen door aan de energieleverancier.
Als je enkeltarief hebt, staat er maar één stand op het scherm. Met een dubbeltarief moet je twee meterstanden doorgeven. Bij sommige meters moet je op een knop drukken om naar de andere meterstand te gaan.
Wanneer je meters recentelijk zijn vervangen door de netbeheerder heb je een slimme meter. Ook weet je zeker dat je een slimme meter in huis hebt wanneer je iedere maand een energierapport of verbruiksoverzicht ontvangt.
netbeheerder.
Neem contact met ons op
Twijfel je of je een slimme meter hebt? Dan kun je altijd contact opnemen met de
De netbeheerder weet precies welke meter je hebt.
Daar kunnen we heel kort over zijn: nee, een slimme meter is niet verplicht. Ook al is het doel dat iedere woning zo snel mogelijk voorzien is van een slimme meter, is een slimme meter niet verplicht.
Controleer bij het ontvangen van jouw jaarafrekening de meterstanden. Als deze niet kloppen, neem dan contact op met jouw energieleverancier.
als je de verkeerde meterstanden hebt doorgegeven.
Energie expert
Hoe je jouw meterstanden kunt aflezen is afhankelijk van welke meter je thuis hebt. Veel huishoudens hebben de afgelopen jaren een slimme meter gekregen. Als je een slimme meter hebt worden jouw meterstanden automatisch doorgegeven aan je energieleverancier.