Wij willen jou en anderen zo goed mogelijk helpen. Daarom gebruiken wij cookies voor het verzamelen van data waar we van kunnen leren. Zo kunnen we onze website en gebruikerservaring verbeteren. Vind je het oké als we cookies plaatsen?
Een stroommeter is in de meeste huishoudens te vinden. De stroommeter houdt nauwkeurig het stroomverbruik in je woning bij. Maar, welke stroommeter heb je in huis en zijn er ook stroommeters voor individuele apparaten?
die meet hoeveel stroom je verbruikt. Een stroommeter geeft namelijk informatie over het aantal kWh (kilowattuur)
stroom
dat je verbruikt. Je vindt een stroommeter meestal in de meterkast, vaak in de buurt van de gasmeter. De stroommeter vind je meestal op ooghoogte in de meterkast.
Wil je graag het
stroomverbruik meten
van een afzonderlijk apparaat? Dan kun je ook gebruik maken van een stroommeter in je stopcontact. Dit is een stroommeter die je tussen een apparaat en het stopcontact plaatst. Zo kun je eenvoudig het stroomverbruik van bijvoorbeeld je
computer
meten.
Er zijn drie typen stroommeters te onderscheiden, namelijk: de analoge stroommeter, de digitale stroommeter en de slimme stroommeter. Het is dus wel zo fijn om te weten welke stroommeter je hebt, want zo kun je jouw
stroomverbruik
aflezen.
Analoge stroommeter
Er zijn analoge stroommeters met één telwerk, maar ook met een dubbel telwerk. Bovendien kan ook de weergave van deze telwerken er anders uitzien:
Telwerk met komma:
geef alleen de getallen vóór de komma door.
Telwerk zonder komma:
geef alleen de eerste zes getallen door.
Digitale stroommeter
De digitale stroommeter heeft een display met daarop de meterstand. Als je enkeltarief hebt, staat er maar één stand op het scherm. Met een dubbeltarief moet je twee meterstanden doorgeven. Afhankelijk van je stroommeter, worden deze meterstanden afwisselend op het display getoond of moet je op een knop drukken om naar een andere meterstand te gaan.
Telwerk I:
Het eerste cijfer '1' geeft aan dat je naar het stroom daltarief kijkt. Geef alle getallen door.
Telwerk II:
Het eerste cijfer '2' geeft aan dat je naar het stroom normaaltarief kijkt. Geef alle getallen door.
Slimme stroommeter
Met een slimme stroommeter hoef je niets te doen; de meterstanden worden automatisch doorgegeven aan je energieleverancier. Is het toch nodig om zelf de meterstand af te lezen? Dan doe je dat op dezelfde manier als bij een digitale stroommeter, aangezien de digitale en de slimme stroommeter er hetzelfde uitzien.
Lever je stroom terug aan het net door bijvoorbeeld zonnepanelen? Dan is de hoeveelheid stroom die je teruglevert altijd te zien op je stroommeter. Om te bekijken hoeveel stroom je teruglevert, moet je weten waar je deze standen kunt aflezen. Wij zetten het voor je op een rijtje:
Teruglevering analoge stroommeter
Als je stroom teruglevert aan het net door middel van het gebruik van zonnepanelen, kun je dit zien op je analoge stroommeter. Bij een analoge stroommeter draaien de schijf en het telwerk achteruit. Zo zie je altijd je netto stroomverbruik.
Teruglevering digitale stroommeter
Wanneer je stroom teruglevert aan het netwerk via een digitale stroommeter, kun je de standen aflezen als aparte telwerken. Bij een digitale stroommeters zijn twee extra telwerken (TIII en TIV) waar je de terugleverstanden kunt aflezen. Als je jouw
meterstanden
moet doorgeven én zelf stroom opwekt, moet je er dus rekening mee houden dat je deze standen niet vergeet door te geven.
Teruglevering slimme stroommeter
Bij een slimme stroommeter worden alle terugleverstanden automatisch doorgegeven. Je hoeft dus helemaal niets te doen! Wel kun je altijd je terugleverstanden vinden op je slimme stroommeter. Druk op de knop op je slimme stroommeter om de verschillende meterstanden te zien.
De stroommeter in je meterkast geeft je een goed beeld van het totale stroomverbruik. Maar, ben je benieuwd naar
stroomvreters
bij jou in huis, of ben je benieuwd hoeveel stroom je apparaten verbruiken? Dan kun je ook een stroommeter in je stopcontact plaatsen. Met deze stroommeter kun je vervolgens het verbruik van individuele apparaten meten.
Er zijn verschillende stroommeters op de markt. De meeste stroommeters zijn uitgerust met een LCD-scherm dat het stroomverbruik in kWh en euro's uitdrukt. Daarnaast wordt vaak ook de frequentie, vermogensfactor, stroom en spanning gemeten.
Met de stroommeter in je meterkast, en eventueel een stroommeter in je stopcontact, krijg je een goed inzicht in je verbruik. Vervolgens kun je gericht starten met het besparen op stroom. En dat is voordelig. Hoe lager je stroomverbruik, hoe meer je overhoudt voor een leuker leven!
Bovendien is het ook interessant om je energiecontract eens onder de loep te nemen. Betaal je momenteel niet teveel voor je stroom? Door verschillende stroomtarieven met elkaar te vergelijken kun je erachter komen of