Wij willen jou en anderen zo goed mogelijk helpen. Daarom gebruiken wij cookies voor het verzamelen van data waar we van kunnen leren. Zo kunnen we onze website en gebruikerservaring verbeteren. Vind je het oké als we cookies plaatsen?
Bij het kun je kiezen tussen twee tarieven voor stroom, namelijk: enkeltarief en dubbeltarief. Welk tarief je kiest, hangt meestal af van het soort energiemeter wat je hebt. Wij leggen het verschil uit tussen het enkel- en dubbeltarief!
Enkeltarief en dubbeltarief zijn twee soorten tarieven die je kunt kiezen. Dit zijn de belangrijkste verschillen tussen het enkel- en dubbeltarief:
Jouw bepaalt wanneer de piek- en daluren zijn. Daarom beginnen de daluren niet in iedere provincie op hetzelfde moment. Maar wanneer zijn de daluren? Dit zijn de daluren stroom per provincie:
afsluiten van een energiecontract
Wat is het verschil tussen enkel- en dubbeltarief?
In de meeste provincies zijn de daluren in het hele weekend en op werkdagen tussen
23.00 en 7.00 uur
.
In Noord-Brabant en Limburg zijn de daluren in het hele weekend en op werkdagen tussen
21.00 en 7.00 uur
.
In een
zijn de daluren in het hele weekend en op werkdagen tussen
21.00 en 7.00 uur
.
Bespaar op je zorgverzekering
Verzekerd vanaf € 129,90 bij € 885 eigen risico
20% op alle aanvullende verzekeringen
Gratis tandongevallenverzekering
Bespaar op je telefoonabonnement
Altijd goedkoop tanken
Korting op alle brandstoffen
Tanken bij ruim 500 tankstations
Veilig tanken bij bemande tankstations
Enkeltarief
Bij een enkeltarief betaal je altijd hetzelfde tarief voor stroom. Ook als je 's avonds, 's nachts en in het weekend stroom verbruikt. Het maakt hierbij niet uit of je een enkele of dubbele meter hebt. Heb je een dubbele meter en kies je voor een enkeltarief? Dan worden de beide meterstanden bij elkaar opgeteld.
Dubbeltarief
Heb je een dubbele of slimme meter? Dan kun je kiezen voor het dubbeltarief. Met het dubbeltarief betaal je tijdens piekuren het normaaltarief en tijdens daluren een (goedkoper) daltarief. Met het prijsverschil tussen het piek- en daltarief proberen energieleveranciers ervoor te zorgen dat meer mensen op 'rustige' momenten stroom verbruiken.
Dag- en nachtstroom is een andere naam voor de stroom die je in de piek- en daluren verbruikt. Overdag betaal je het piektarief (dagstroom) en 's nachts en in het weekend het daltarief (nachtstroom).
Het piek- en daltarief worden daarom ook wel het dag- en nachttarief genoemd. Andere namen voor het piektarief zijn 'hoogtarief' en 'normaaltarief'. Het daltarief heet ook wel het 'laagtarief'.
stroommeter
netbeheerder
Een enkele meter herken je aan één telwerk op de
, terwijl een dubbele meter er twee heeft. Bij een enkele meter betaal je daardoor voor stroom de hele dag hetzelfde tarief (enkel tarief). Terwijl je bij een dubbele meter betaal voor piek- of dalstroom (dubbel tarief).
Twijfel je of je een enkele of dubbele meter hebt? Neem dan contact op met je
, deze kan je vertellen welk type stroommeter je hebt.
Dat kan zeker! Met een dubbele meter kun je kiezen voor het dubbeltarief, maar dit is niet verplicht. Je kunt bijvoorbeeld beter voor het enkeltarief kiezen, als je niet te veel wilt letten op wanneer het goedkoper is om stroom te verbruiken.
Andersom kun je met een enkele meter niet kiezen voor het dubbeltarief. Dat komt omdat een enkele meter maar één telwerk heeft. Deze meter kan dus alleen je totale verbruik bijhouden en niet apart je verbruik in de piek- en daluren meten.
netbeheerder
Heb je momenteel een enkele meter, maar wil je een dubbele meter (bijvoorbeeld een slimme meter)? Neem dan contact op met je
. De netbeheerder kan je huidige meter namelijk voor je vervangen.
Goed om te weten: sommige netbeheerders brengen kosten in rekening voor de installatie van een slimme meter. Overleg met je netbeheerder of de installatie van je slimme meter gratis is, of dat hier kosten aan verbonden zijn. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
Wisselen van het dubbeltarief naar het enkeltarief kan altijd. Zodra je aangeeft dat je het tarief wilt wijzigen, voeren we de wijziging per direct voor je door. De tariefwijziging gaat vanaf dat moment in. Met terugwerkende kracht wisselen van dubbeltarief naar enkeltarief (of andersom), bijvoorbeeld vanaf de startdatum van je contract, kan niet.
Als je in plaats van het enkeltarief het dubbeltarief wilt betalen, dan moet je er rekening mee houden dat je een geschikte meter nodig hebt. Je kunt namelijk alleen met een dubbele meter kiezen voor het dubbeltarief. Indien nodig, kun je jouw enkele meter laten vervangen door een dubbele meter.
Moet je enkeltarief of dubbeltarief kiezen? Dit ligt aan de tijden waarop je de meeste energie verbruikt. En de tarieven van je energieleverancier. Verbruik je meer stroom 's avonds, 's nachts of in het weekend? Dan is het voordeliger om te kiezen voor het dubbeltarief.
Dirk Mutsaers -
Expert energie
aantal uitzonderingsgemeenten in Zuid-Holland
In Noord-Brabant en Limburg start het daltarief om 21.00 uur, maar ook in onderstaande uitzonderingsgemeenten: