Een slimme thermostaat kan je helpen energie te besparen. Voordelig, want zo houd je meer over voor andere leuke dingen in je leven. Maar, wat is de beste slimme thermostaat voor jou? En waar let je op bij het vergelijken van een slimme thermostaat? Wij helpen je graag bij jouw keuze!
Een slimme thermostaat is niet voor niets 'slim'. Een slimme thermostaat zorgt er namelijk voor dat je energie bespaart, doordat het op een efficiënte manier de verwarmingen in je huis in- en uitschakelt. Waar je normaal gesproken zelf de temperatuur handmatig hoger of lager zet, regelt de slimme thermostaat dit voortaan automatisch voor jou.
Wil je de beste slimme thermostaat kopen? Dat kan! Wij zetten een top 3 beste slimme thermostaten voor je op een rijtje.
De Tado V3+ is één van de beste slimme thermostaten, omdat deze thermostaat leert wat jouw wensen en leefgewoonten zijn. Je kunt hem eenvoudig koppelen met je Smart Home-apparaten en je regelt per kamer apart de temperatuur. Omdat deze slimme thermostaat zich aanpast aan jouw routine, verwarmt hij je huis op een zuinige manier en zo bespaar je energie.
De Honeywell Lyric T6 weet precies wanneer deze je huis moet verwarmen en wanneer niet. De bijbehorende app trackt namelijk je locatie en zorgt dat je huis comfortabel is, zodra je weer thuiskomt. Handig! Verder is deze slimme thermostaat gemakkelijk te bedienen en past het dus goed in onze top 3 beste slimme thermostaten.
De Google Nest Learning Thermostaat is niet zomaar slim, maar wordt bij gebruik telkens een beetje slimmer. Deze beste slimme thermostaat is namelijk zelflerend. Hij past de temperatuur in huis automatisch aan jouw voorkeuren aan en heeft door wanneer je niet thuis bent. Na een tijdje weet de Google Nest Learning Themostat precies wanneer je welke temperatuur wilt. De Nest V3 is ook nog makkelijk op afstand te bedienen en werkt samen met je boiler. Daarmee is het wat ons betreft de beste slimme thermostaat van dit moment!
Dat iedereen een slimme thermostaat kan installeren, wil niet zeggen dat het altijd een goede keuze is voor je woning. Het is daarom goed dat je de beste slimme thermostaten met elkaar vergelijkt, zodat je een goede keuze maakt. Stel jezelf dan de volgende vragen (we hebben plus-en minpunten bij de vragen geplaatst):
Sommige slimme thermostaten kun je - op afstand - bedienen met een app. Dit is wel zo fijn, want zo kun je vóór thuiskomst je huis verwarmen. En wat is er nu fijner dan thuiskomen in een opgewarmd huis?
Een uitkomst voor mensen met een wisselend leefpatroon
Controleer van tevoren of de app geschikt is voor jouw smartphone
Een slimme thermostaat kan een zelflerend klokprogramma hebben. Vaak moet de thermostaat hiervoor een week lang je patroon volgen, voor het zelf aan de slag kan. Als je tijdens deze periode zuinig met je energie omgaat, kan de slimme thermostaat veel geld op je energierekening besparen. Doe je dit niet? Dan heeft het minder effect en kost de thermostaat vaak juist meer geld.
Handig voor personen met een vast dag- en nachtritme
Onhandig voor personen met een onregelmatig leefpatroon
De beste slimme thermostaten kun je ook in combinatie met slimme radiatorknoppen gebruiken. Op de hoofdthermostaat regel je voor iedere kamer de temperatuur en/of kun je tijden programmeren. Zo kun je bijvoorbeeld de woonkamer knus verwarmen, en de slaapkamers heerlijk fris houden. Door alleen de ruimtes te verwarmen waar je vaak bent, kun je nóg meer energie besparen!
Energie besparen door enkel kamers te verwarmen waar je aanwezig bent
Dit systeem vergt vaak de grootste investering
Soms is een slimme thermostaat voorzien van een sensor die beweging registreert. Bij beweging zal de thermostaat de temperatuur verhogen, en zodra de sensor een tijd lang geen beweging ziet, wordt de temperatuur verlaagd.
Soms kan een slimme thermostaat aan de hand van een signaal van jouw smartphone merken of je thuis bent. Zo gaat de verwarming uit zodra jij en je telefoon weg zijn van huis.
Fijn voor als je vaak vergeet de verwarming aan te zetten
Door een dode hoek kan het systeem denken dat je weg bent
Gaat pas enige tijd na vertrek uit. Het zou beter zijn als dit vóór vertrek is
Een energieverbruiksmanager laat je zien hoeveel energie je verbruikt. Er zijn slimme thermostaten die dit doen en dát is superhandig. Zo zie je namelijk precies welk apparaat veel verbruikt en welke niet. Energie besparen wordt zo nóg leuker!
Geeft je een inzicht in je verbruik, zodat je weet hoe en waar je kunt besparen
Niet iedere slimme thermostaat kan zowel je gas- als stroomverbruik aflezen
Een slimme thermostaat kun je zo duur maken als je zelf wilt. Vaak varieert de prijs van rond de € 50 tot soms wel € 800. Welke slimme thermostaat je koopt, hangt af van jouw persoonlijke voorkeur, beschikbare budget en woonsituatie. Kies je liever een goedkope slimme thermostaat? Of kies je voor een duurdere slimme thermostaat in combinatie met slimme radiatorknoppen? Stel jezelf de juiste vragen, en zo kom je snel tot een passende thermostaat.
Wij willen jou en anderen zo goed mogelijk helpen. Daarom gebruiken wij cookies voor het verzamelen van data waar we van kunnen leren. Zo kunnen we onze website en gebruikerservaring verbeteren. Vind je het oké als we cookies plaatsen?
Bekijk ons privacy statement voor meer uitleg.