Zelf energie opwekken is een voordelige manier om bij te dragen aan het klimaat. Hoewel er een investering nodig is om zelf energie op te wekken, verdien je dit uiteindelijk terug, doordat je energierekening omlaag gaat. Afhankelijk van de installatie waarmee je energie opwekt, kun je deels of zelfs volledig zelfvoorzienend zijn. Zelf energie opwekken is daarom een goed idee!
Er zijn verschillende manieren om zelf energie op te wekken. Denk aan zonnepanelen, een warmtepomp, zonnecollectoren (zonneboiler) of een windmolen voor thuis. Wij zetten deze manieren van zelf energie opwekken voor je op een rij. Hoe wil je energie opwekken?
Voordat je zelf energie kunt opwekken, moet je soms eerst een investering doen. De Rijksoverheid stelt hiervoor de subsidie voor verduurzamen (ISDE) beschikbaar. Je kunt deze subsidie onder andere bij de aanschaf van een zonneboiler of warmtepomp aanvragen.
Dirk Mutsaers - Expert energie
Met een warmtepomp kun je jouw woning duurzaam verwarmen. Er zijn grofweg drie verschillende soorten warmtepompen: een volledig elektrische warmtepomp, hybride warmtepomp en een ventilatiewarmtepomp.
Zonnepanelen zijn steeds vaker te zien in het straatbeeld en dat is niet onterecht. Energie opwekken met zonnepanelen is namelijk niet alleen duurzaam en voordelig voor je portemonnee, zonnepanelen zorgen ook voor een waardevermeerdering van je woning. Er zijn verschillende soorten zonnepanelen:
Een zonneboiler is een duurzame installatie en maakt geen gebruik van aardgas. Een zonneboiler verwarmt water namelijk door middel van zonnecollectoren op het dak. Het warme water kan direct gebruikt worden en wordt opgeslagen in een voorraadvat dat je plaatst in huis of op je dak.
In de zomer levert een zonneboiler bijna al het warme water. In de winter lukt dit vaak minder goed, omdat er dan minder zonlicht is. In dat geval kan de cv ketel, hr ketel of warmtepomp bijspringen.
Met een kleine windmolen voor thuis kun je zelf stroom opwekken. Zo'n windmolen voor thuis komt voor in verschillende vormen en maten. Zo kan een windmolen thuis op je dak of in je tuin geplaatst worden. Een windmolentje voor op het dak is natuurlijk een heel stuk kleiner dan een kleine - 15 meter hoge - windmolen voor in de tuin.
Voor het plaatsen van een kleine windmolen heb je een omgevingsvergunning nodig. Deze kun je aanvragen bij de gemeente. De gemeente kijkt vervolgens of de windmolen wel past bij de omgeving en deze geen overlast veroorzaakt. Heb je interesse om zelf stroom op te wekken met een windmolen voor thuis? Dan is het verstandig om eerst de vergunning te regelen, voordat je er een aanschaft.
Is het zelf opwekken van energie nog een te grote stap voor je? Dan kun je natuurlijk ook kiezen voor een energieleverancier die groene én goedkope energie levert. In dat geval ben je bij ons aan het juiste adres, want je profiteert altijd van 100% Nederlandse groene stroom geleverd en voordelige energietarieven. Benieuwd hoeveel jij kunt besparen?
Wij willen jou en anderen zo goed mogelijk helpen. Daarom gebruiken wij cookies voor het verzamelen van data waar we van kunnen leren. Zo kunnen we onze website en gebruikerservaring verbeteren. Vind je het oké als we cookies plaatsen?
Bekijk ons privacy statement voor meer uitleg.