Wij willen jou en anderen zo goed mogelijk helpen. Daarom gebruiken wij cookies voor het verzamelen van data waar we van kunnen leren. Zo kunnen we onze website en gebruikerservaring verbeteren. Vind je het oké als we cookies plaatsen?
Je hebt een passende simkaart nodig om de data en belminuten van je mobiele abonnement te gebruiken. Weet jij welke simkaart je nodig hebt? Wij leggen het verschil tussen een mini, micro en nano simkaart uit en hoe je een simkaart kunt knippen naar een kleiner formaat.
Een simkaart (Subscriber Identity Module) is een kleine kaart die je in jouw smartphone plaatst, zodat je gebruik kunt maken van je bel-, sms- en internetbundel. Zodra je belt, sms't of surft op het internet, maakt jouw simkaart verbinding met het netwerk van je
provider
. Deze data simkaart bevat een uniek IMSI nummer. Dit nummer is gekoppeld aan jouw opgeslagen contacten, je telefoonnummer en je
abonnement
.
De kans is groot dat je een nano simkaart hebt. De nano simkaart bestaat namelijk sinds 2012 en wordt standaard gebruikt in elke nieuwe telefoon van dit moment. Je herkent een nano simkaart aan het ontbreken van een plastic rand rondom de chip.
Heb je een oudere telefoon en wil je weten welke simkaart jij hebt? Haal de simkaarthouder dan uit je smartphone en bekijk hieronder welke simkaart overeenkomt met die van jou:
Mini simkaart
De mini simkaart is de grootste simkaart en heeft een afmeting van 25 bij 15 millimeter.
Micro simkaart
De micro simkaart is de middelste variant en heeft een afmeting van 15 bij 12 millimeter.
Nano simkaart
De nano simkaart is de kleinste simkaart van allemaal en heeft een afmeting van 12,3 bij 8,8 millimeter.
Een simkaart knippen naar een kleiner formaat is niet verstandig. Heb je een micro simkaart en wil je deze knippen naar het formaat van een nano simkaart? Een nano simkaart heeft nauwelijks een rand rondom de koperen chip. Je hebt dus grote kans dat je door de koperen chip heen knipt om tot het formaat van een nano simkaart te komen. Dit leidt vervolgens tot schade aan de chip en dat is natuurlijk het laatste wat je wilt. Daarom raden wij het af om je simkaart te knippen.
Van micro sim naar nano sim: 2 manieren
Er zijn twee makkelijkere alternatieven in plaats van zelf je simkaart knippen:
Je simkaart laten knippen: bij een telefoonwinkel is het vaak mogelijk om je simkaart op maat te laten knippen. Zo loop je minder risico dat je simkaart beschadigd raakt.
Nieuwe simkaart bestellen bij je provider: de veiligste optie is een nieuwe nano simkaart bestellen bij je provider. Hierbij kun je bij jouw provider aangeven of je jouw telefoonnummer wilt behouden op je nieuwe simkaart.
Dual sim maakt het mogelijk om twee simkaarten in één smartphone te plaatsen. Zo ben je bereikbaar op twee telefoonnummers, wat bijvoorbeeld interessant is wanneer je een zakelijk telefoonnummer en een privé telefoonnummer hebt. Er zijn verschillende soorten dual sims, zoals: dual sim active, dual sim standby en eSIM. Wij leggen graag aan je uit wat het inhoudt:
Dual sim active
Met een active dual sim telefoon kun je twee simkaarten tegelijkertijd gebruiken. Het toestel heeft twee antennes, zodat je altijd op beide nummers gebeld kunt worden.
Dual sim standby
De standby dual sim is het tegenovergestelde van de active dual sim. Je bent op beide simkaarten bereikbaar, maar als je de ene simkaart gebruikt, kun je niet worden gebeld op de andere simkaart. Dit komt doordat de smartphone in dit geval maar één antenne heeft.
Dual sim: eSIM
Een smartphone met 2 simkaarten? Dat kan in de vorm van eSIM, ook wel bekend als duo sim. eSIM maakt het mogelijk om een tweede simkaart - digitaal - toe te voegen aan je smartphone. Met eSIM kun je dus twee abonnementen op één toestel gebruiken, zonder dat je een tweede simkaart hoeft te plaatsen.
Naast dual sim, bestaat er ook nog duo sim. Dit moet niet met elkaar verward worden, want een duo simkaart is iets anders dan dual sim. Waar je bij dual sim twee telefoonnummers en twee simkaarten hebt, krijg je bij duo sim één telefoonnummer op twee simkaarten. Met duo sim kun je bijvoorbeeld een simkaart in je toestel plaatsen en een simkaart in de carkit van je auto. Zo ben je met één telefoonnummer bereikbaar op meerdere apparaten.
Goed om te weten
Een dual sim is op meerdere manieren handig. Je kunt bijvoorbeeld één simkaart privé gebruiken en de andere zakelijk. Ook komt een tweede simkaart van pas buiten de Europese Unie. Hiermee kun je namelijk bij een lokale provider een prepaid abonnement afsluiten; daarmee voorkom je hoge
roamingkosten
.
Lucy Maduro -
Telecom expert
Je hebt een
nieuwe telefoon
, maar al je contacten staan op je huidige simkaart. In principe kun je jouw oude simkaart in je nieuwe telefoon plaatsen, mits de smartphone
simlockvrij
is. Een ander - en minstens zo belangrijk - punt is dat de simkaart in de telefoon moet passen. Heb je momenteel een smartphone met een micro simkaart en past in jouw nieuwe smartphone enkel een nano simkaart? Dan kun je deze niet in je nieuwe toestel plaatsen, omdat dit simpelweg niet past.