Je auto schorsen is een slim idee, bijvoorbeeld als je het voertuig voor een langere tijd niet gebruikt. Door het kenteken te schorsen bespaar je geld, omdat de kosten van een geschorste auto relatief laag zijn. De schorsing loopt na 1, 2 of 3 jaar vanzelf af. Als je eerder met je auto de openbare weg op wilt, moet je de schorsing opheffen. We vertellen je alles wat je wilt weten over jouw auto schorsen óf uit een schorsing halen.
Het schorsen van je auto betekent eigenlijk dat je auto tijdelijk niet meer deelneemt aan het verkeer. Voor een auto die geschorst is, hoef je geen motorrijtuigenbelasting meer te betalen. Dit wordt automatisch stopgezet zodra de schorsing ingaat. Een geschorste auto hoeft ook niet APK gekeurd te worden. Wel moet je zelf je autoverzekering opzeggen of stopzetten.
Het schorsen van een auto is altijd tijdelijk. Je kunt kiezen uit een periode van 1, 2 of 3 jaar. En hoewel je de schorsing op ieder gewenst moment kunt stopzetten, is de minimale schorsingsperiode 1 maand. Want wanneer je de schorsing binnen de eerste maand stopt, dan betaal je over de gehele periode toch nog wegenbelasting. Je ontvangt dan een naheffing.
Ben je van plan jouw auto te laten schorsen? Dan zijn dit zaken waar je rekening mee moet houden:
Je auto schorsen kan op twee manieren: online en bij een loket. Wij vertellen je hoe dit werkt.
Je auto online schorsen is erg simpel! Om dit te doen, log je in met jouw DigiD op de website van de RDW. Eenmaal ingelogd, doorloop je de volgende stappen:
Geldigheid schorsing: Wanneer je de schorsing online aanvraagt, dan is je auto geschorst vanaf het moment dat je een tweede e-mail met het schorsingsbewijs van de RDW ontvangt. Het is verstandig om de mail uit te printen en te bewaren. Dit is namelijk het bewijs van de schorsing.
Je kunt jouw auto uiteraard ook laten schorsen bij een kentekenloket, een RDW-keuringsstation of een RDW-balie. Het fijne hieraan is dat alles voor je wordt geregeld. Het enige wat je hoeft te doen is de benodigde documentatie meenemen, namelijk:
Geldigheid schorsing: Wanneer je jouw auto laat schorsen bij een loket, is het kenteken per direct geschorst. Je ontvangt een schorsingsverslag met daarin de einddatum van de schorsing. Dit is ook het bewijs dat de auto is geschorst, bewaar deze dus goed.
Voor het schorsen van je auto ben je wel een klein bedrag kwijt. In principe hanteert de RDW hiervoor twee verschillende tarieven, namelijk normaal tarief en laag tarief. Voor voertuigen tot 15 jaar oud betaal je een normaal tarief, en voor auto’s van 15 jaar of ouder wordt het lage tarief in rekening gebracht.
In principe stopt de schorsing automatisch na de gekozen periode. Je ontvangt binnen ongeveer vier à vijf weken voor afloop een brief hierover. Verleng je de schorsing niet? Dan wordt de wegenbelasting automatisch, en op dezelfde wijze, weer geïncasseerd. Wel moet je zelf je autoverzekering weer activeren.
Wanneer je jouw auto voor een een langere periode dan 1 jaar laat schorsen, dan betaal je het tarief van het eerste jaar en ook het verlengingstarief van € 26,50 per jaar verlenging. Dit betaal je vooraf. Bij een eerdere beëindiging van de schorsing krijg je geen geld terug. Hef je de schorsing van een voertuig op en wil je in hetzelfde jaar opnieuw jouw auto schorsen, dan betaal je extra.
Wanneer je jouw kenteken hebt geschorst, ontvang je een schorsingsbewijs. Met dit bewijs kun je jouw autoverzekering opzeggen. Ben je via ons verzekerd en heb je je auto geschorst? Neem dan contact op met onze klantenservice. Samen met een kopie, scan of foto van het schorsingsbewijs kunnen wij ervoor zorgen dat jouw autoverzekering wordt stopgezet.
Wil je jouw auto voor het einde van de schorsing weer gebruiken? Dan moet je de schorsing eerder opheffen. Je auto uit de schorsing halen is gratis, maar je krijgt na het eerder stopzetten nooit de kosten voor het schorsen terug. Er zijn drie manieren waarop je het schorsen van jouw auto weer kunt opheffen:
De schorsing van je auto online opheffen doe je via de website van de RDW. Na het doorlopen van de stappen krijg je een mail ter bevestiging. Pas als je een tweede mail hebt ontvangen, waarin de einddatum van de schorsing is vermeld, is de opheffing definitief.
Je schorsing opheffen kan bij een kentekenloket, een RDW-keuringsstation of een RDW-balie. Je hebt hiervoor een geldig legitimatiebewijs, een kentekenbewijs en tenaamstellingscode nodig. Of, als je een papieren kentekenbewijs hebt: een geldig legitimatiebewijs, tenaamstellingsbewijs en een overschrijvingsbewijs. Regel je de stopzetting via een loket? Dan gaat de opheffing onmiddelijk in.
Als je een geschorste auto verkoopt, vervalt de schorsing. Dit gebeurt automatisch na het overschrijven van de auto op de naam van de koper. Als verkoper hoef je dan de schorsing niet zelf op te heffen
Nadat je jouw auto uit schorsing hebt gehaald, is het belangrijk dat je aan de wettelijke verplichtingen voldoet, nu je auto niet langer geschorst is. Denk hierbij aan:
Heb je jouw auto uit schorsing gehaald en zoek je een goedkope autoverzekering? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Wij vergelijken maandelijks de beste en goedkoopste autoverzekeringen voor je. Daarnaast ben je verzekerd van minimaal 5% extra korting op jouw premie. Zo houd je meer over voor een leuker leven! Benieuwd hoeveel jij kunt besparen?
Wij helpen je graag!
Wij willen jou en anderen zo goed mogelijk helpen. Daarom gebruiken wij cookies voor het verzamelen van data waar we van kunnen leren. Zo kunnen we onze website en gebruikerservaring verbeteren. Vind je het oké als we cookies plaatsen?
Bekijk ons privacy statement voor meer uitleg.