Wij willen jou en anderen zo goed mogelijk helpen. Daarom gebruiken wij cookies voor het verzamelen van data waar we van kunnen leren. Zo kunnen we onze website en gebruikerservaring verbeteren. Vind je het oké als we cookies plaatsen?
Als je met de auto op vakantie gaat, dan vraag je je misschien af of je autoverzekering in het buitenland ook dekking biedt. Op deze pagina leggen we je graag uit hoe het zit met je autoverzekering in het buitenland.
Deze artikelen raden wij je aan
WA en aansprakelijkheidsverzekering: wat is het verschil?
Ga je op vakantie en steek je de grens over? Wees gerust: je autoverzekering is waarschijnlijk gewoon geldig in het buitenland, zeker binnen Europa. Dit houdt in dat je auto in het buitenland dezelfde
dekking
heeft als in Nederland. Wat je precies vergoed krijgt in het buitenland, is dus afhankelijk van de dekking van je autoverzekering:
WA verzekering: de standaard, verplichte dekking waarbij enkel schade aan anderen wordt vergoed.
WA beperkt casco: dekt buiten de WA dekking ook schades door brand, ruitschade, diefstal, botsing met loslopende dieren en natuurrampen.
WA casco (all risk): je bent verzekerd tegen brand, ruitschade, diefstal, botsing met loslopende dieren en natuurrampen, maar ook tegen vandalisme en enkelzijdige ongelukken.
Goed om te weten:
huur je een auto op je vakantieadres? Deze auto is niet verzekerd op je eigen auto. Maar wordt verzekerd door de partij die de auto verhuurd.
De groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs (IVB) en daarmee kun je dus aantonen dat je verzekerd bent. Daarnaast zie je op de groene kaart alle landen waar je autoverzekering geldig is.
Is de groene kaart verplicht in Nederland?
Nee, in Nederland is een groene kaart niet verplicht om bij je te hebben. Toch is het slim om de groene kaart in de auto te leggen. Er staat namelijk belangrijke informatie op. Ook kun je er telefoonnummers op vinden die je nodig hebt in geval van schade of pech.
In welke landen is de groene kaart verplicht?
In onderstaande landen is de groene kaart verplicht:
Iran.
Turkije.
Albanië.
Tunesië.
Marokko.
Oekraïne.
Moldavië.
Montenegro.
Azerbeidzjan.
Republiek Servië.
Noord-Macedonië.
Bosnië (en Herzegovina).
Goed om te weten:
een groene kaart is maar één jaar geldig. Check daarom de geldigheid van je groene kaart altijd goed voordat je naar het buitenland gaat. Is je groene kaart verlopen? Vraag dan een nieuwe aan bij je verzekeraar.
Goed om te weten
Heb je een autoverzekering via ons? Je kunt de groene kaart ook digitaal bekijken via
Mijn UnitedConsumers
.
Jorg van Rijn -
Expert in autoverzekeringen
Groene kaart van je caravan of aanhanger
Als je caravan of aanhanger gekoppeld is aan je auto, is deze meeverzekerd op de WA verzekering van je auto. Dat wil zeggen dat schade aan anderen door de caravan of aanhanger wordt vergoed. De groene kaart voor een caravan is verplicht als je met de caravan naar Polen, Duitsland, Kroatië of Spanje gaat of als het totale gewicht van je caravan of aanhanger zwaarder is dan 750 kg.
Staat het land waar je naartoe gaat niet op de groene kaart? Dan is de Nederlandse autoverzekering niet geldig en moet je een tijdelijke autoverzekering in het buitenland afsluiten. Dit kun je vaak regelen aan de grens van het desbetreffende land. Zoek dit van tevoren goed uit, zodat je niet ineens onverzekerd bent in het buitenland! Eventuele schades zijn, zonder een autoverzekering in het buitenland, namelijk voor eigen rekening.
In het buitenland gelden andere regels dan in Nederland. Sommige items zijn in elke auto verplicht om mee te nemen, terwijl andere items in bepaalde landen niet verplicht zijn als je een Nederlands kenteken hebt. Check van tevoren goed welke items je verplicht bij moet hebben in de auto. Dit geldt natuurlijk ook voor de landen waar je doorheen reist. In bijna alle landen zijn een gevarendriehoek en een veiligheidshesje verplicht. In sommige landen moet je ook een brandblusser of verbanddoos bij je hebben. Op
de website van de ANWB
check je welke items verplicht zijn in de auto.
Ga je verhuizen naar het buitenland? Dan moet je je autoverzekering opzeggen. Je kunt je auto namelijk niet in Nederland verzekeren als je in het buitenland woont. Wel kun je je auto verzekering in het land waar je gaat wonen. Houd als ingangsdatum de datum van inschrijving op je nieuwe adres aan. Zo kun je met het bewijs van de inschrijving direct je Nederlandse autoverzekering