Wij willen jou en anderen zo goed mogelijk helpen. Daarom gebruiken wij cookies voor het verzamelen van data waar we van kunnen leren. Zo kunnen we onze website en gebruikerservaring verbeteren. Vind je het oké als we cookies plaatsen?
Alle bestuurders in Nederland hebben een puntenrijbewijs. Het puntenrijbewijs is ingevoerd om drankmisbruik in het verkeer tegen te gaan. Hoe werkt het puntenrijbewijs precies? Wij vertellen het je!
Om het rijden onder invloed van alcohol tegen te gaan is het puntenrijbewijs in het leven geroepen. Het puntenrijbewijs werkt op basis van het puntensysteem. Hierbij krijg je strafpunten voor het rijden onder invloed. Door deze regeling worden bestuurder die vaker onder invloed rijden strenger aangepakt.
Ervaren bestuurders alcohol
Als ervaren bestuurder mag je alcoholpromillage niet hoger dan 0,5 zijn. Zit je hierboven? Dan krijg je één strafpunt. Word je binnen vijf jaar voor de tweede keer aangehouden met een alcoholpromillage van meer dan 1,3? Dan ben je je rijbewijs kwijt. Is je promillage lager dan 1,3 als je weer wordt aangehouden? Dan gaan de vijf jaren opnieuw in met één strafpunt op zak.
Beginnend bestuurder alcohol
Ben je een beginnend bestuurder? Dan mag je alcoholpromillage maximaal 0,2 zijn. Als je binnen vijf jaar voor de tweede keer wordt aangehouden, mag je alcoholpromillage niet meer dan 0,8 zijn. Als dit wel het geval is, ben je jouw beginnersrijbewijs kwijt.
Heb je voor het eerst je rijbewijs gehaald? Dan heb je zowel een puntenrijbewijs als een beginnersrijbewijs. Een puntenrijbewijs geldt voor alle bestuurders en is bedoeld om rijden onder invloed van alcohol tegen te gaan. Een beginnersrijbewijs geldt alleen voor beginnende bestuurders en is bedoeld om ongelukken bij beginnende bestuurders te verminderen.
Hoe lang je een beginnersrijbewijs hebt, hangt af van de leeftijd waarop je jouw rijbewijs hebt gehaald:
Rijbewijs behaald op 16-jarige leeftijd: 7 jaar.
Rijbewijs behaald op 17- of 18-jarige leeftijd: 5 jaar.
Beginnersrijbewijs punten
Het beginnersrijbewijs werkt op punten. Iedereen begint met twee beginnerspunten. Ben je de punten kwijt? Dan raak je je rijbewijs kwijt. Je kunt beginnerspunten verliezen door:
Gevaar of hinder veroorzaken in het verkeer.
Op hoge snelheid bumperkleven (vanaf 80 km/u).
Een ongeval veroorzaken met dodelijk gevolg of zwaar letsel.
Veroorzaken van materiële schade of lichamelijk letsel door het niet houden aan verkeersregels.
Meer dan 30 km/u te hard op normale wegen en meer dan 40 km/u te hard op snelwegen rijden.
Voor alle bestuurders met een auto is een autoverzekering verplicht. Je moet minimaal een
WA verzekering
afsluiten. Wil je iedere maand besparen op je autoverzekering? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Vergelijk je autoverzekering en bespaar tot wel € 200,00 per jaar!