Heb je schade aan je auto? Vervelend! Natuurlijk wil je snel weten wat je moet doen. Wij helpen je hierbij! Op deze pagina vertellen we je wat je moet doen per type autoschade en voor welke autoschade je verzekerd bent.
Ga direct naar...
Niet bij iedere soort schade zijn de stappen die je moet nemen hetzelfde. Bij een aanrijding is het bijvoorbeeld belangrijk dat je eerst jezelf (als bestuurder) en je inzittenden in veiligheid brengt. Als het nodig is, moet het alarmnummer (112) worden gebeld.
Vervolgens neem je zo snel mogelijk de volgende drie stappen. Deze stappen zijn bij elke type schade hetzelfde:
Als je autoschade hebt, moet je met de tegenpartij een schadeformulier invullen. Is de dader onbekend? Vul dan alsnog het schadeformulier in zodat je schade kunt verhalen op het Waarborgfonds Motorverkeer.
Meld zo snel mogelijk de autoschade bij je autoverzekeraar. En doe, in het geval van een onbekende of onverzekerde dader, aangifte bij de politie. Ook doe je altijd aangifte als je auto is gestolen.
Je verzekeraar bepaalt vervolgens wat er is gebeurd, wie er aansprakelijk is en of je recht hebt op schadevergoeding. Is er sprake van een hoog schadebedrag? Dan kan de autoverzekeraar een schade expert inschakelen.
Belangrijk: maak foto's direct na het ontstaan van de schade en stuur deze bij het melden van de schade mee. Zo kan je verzekeraar sneller en eenvoudiger je schade behandelen en de vergoeding vaststellen.
Met een WA verzekering ben je altijd verzekerd voor schade aan anderen. Of en welke schade aan je eigen auto wordt vergoed, hangt af van de oorzaak en de dekking van je autoverzekering. In de tabel hieronder zie je voor welke autoschade je bent verzekerd.
Tip: ben je via ons verzekerd? Je kunt de dekking van je autoverzekering bekijken via Mijn UnitedConsumers.
Ben je via ons verzekerd en heb je autoschade? Je kunt de schade aan je auto direct online melden door in te loggen op Mijn UnitedConsumers.
Jorg van Rijn - Expert in autoverzekeringen
Zodra je het schadeformulier hebt ingevuld en de schade hebt gemeld bij je autoverzekeraar, controleert jouw verzekeraar of je voldoet aan de voorwaarden voor de regeling Directe Schadeafhandeling. De verzekeraar verhaalt vervolgens de schade op de tegenpartij. Deze regeling zorgt voor tijdsbesparing, omdat je jouw auto sneller kunt laten repareren en de behandeling en vergoeding sneller plaatsvindt. Bij het afhandelen van schade via de Directe Schaderegeling maakt de verzekeraar gebruik van de regels van de OVS.
Om het afhandelen van schade snel te laten verlopen, maken autoverzekeraars gebruik van de Overeenkomst Vereenvoudigde Schaderegeling (OVS). Het OVS bestaat uit regels voor vergoedingen bij verkeerssituaties die vaak voorkomen. In het OVS staan vijf botsingssituaties vastgelegd:
Als een ongeval afwijkt van deze vijf situaties uit de OVS, dan geldt de 50/50-regeling. Dat betekent dat beide betrokken verzekeraars de helft van het schadebedrag vergoeden.
Schade door een aanrijding kan op verschillende manieren ontstaan. Voor het afhandelen van de schade is het belangrijk of er één of meerdere weggebruikers zijn betrokken bij het ongeval. Dat is het verschil tussen een eenzijdige en een tweezijdige aanrijding:
Bij eenzijdige schade gaat het om een botsing met een ander object. Dit kan bijvoorbeeld een paaltje of een boom zijn. Bij een eenzijdige aanrijding zijn dus geen andere weggebruikers betrokken en ben je zelf aansprakelijk voor de schade. Hoewel er hierbij vaak geen tegenpartij is, kan de gemeente de geleden schade aan objecten toch op jou verhalen.
Een tweezijdige schade is een aanrijding met een andere weggebruiker. In dit geval gaat het om aanrijding met een tegenpartij en is de schuldvraag van belang. Wanneer de aanrijding veroorzaakt is door een ander, kun je de tegenpartij aansprakelijk stellen. Dit kun je doen via je autoverzekeraar of via een rechtsbijstandverzekering.
Als je een dier hebt aangereden, is het belangrijk dat je dit meldt bij de juiste instanties. Het is verboden om door te rijden na een aanrijding met een dier. In de volgende gevallen ben je verplicht om de politie te bellen:
Schade na aanrijding met een wild dier wordt alleen vergoed als je een WA beperkt casco of WA casco verzekering hebt. Heb je schade na aanrijding met een huisdier? Dan is het baasje aansprakelijk voor de schade aan je auto.
In sommige gevallen ontstaat schade aan je auto door (kwade) opzet van derden. Het kan gaan om verschillende vormen van vandalisme, zoals het bekrassen van de lak of het afbreken van de spiegel. Ook inbraak of diefstal van je auto of het maken van een rit zonder toestemming van de eigenaar (joyriding) kan leiden tot schade.
Heb je schade aan je auto door vandalisme? Doe dan eerst aangifte bij de politie. Dit kan online of telefonisch via 0900 - 8844. Als de dader(s) gevonden worden, kun je de schade op hen verhalen. Lukt dit niet, dan kun je de schade claimen bij je autoverzekering. Bekijk hieronder of je verzekerd bent voor schade door vandalisme:
Joyriden is het rijden in de auto van iemand anders, zonder toestemming van de eigenaar. Vaak komt het voor dat de dader geen rijbewijs heeft. Als de dader daarnaast schade rijdt, dan wordt deze meestal vergoed door je autoverzekering. Bekijk hieronder de vergoeding voor joyriding per dekking:
Bij autodiefstal is het belangrijk dat je zo snel mogelijk aangifte doet. Dit doe je bij de politie via het Aangifteloket Gestolen Voertuigen. Je kunt dit loket van maandag tot zondag tussen 07.00 en 17.00 uur bereiken via 088 – 00 87 444.
Daarna meld je de autodiefstal bij je autoverzekering. Deze schort jouw verzekering op. Met een WA beperkt casco of WA casco autoverzekering wordt diefstal van je auto vergoed. Vul het schadeformulier in en stuur dit, inclusief een bewijs van aangifte, op naar je verzekeraar.
Parkeer-, storm en brandschade ontstaan meestal terwijl je auto geparkeerd is. Bij stormschade gaat het in de meeste gevallen om overmacht, bij brandschade is vandalisme vaak de oorzaak. Parkeerschade ontstaat meestal door onoplettendheid of een inschattingsfout van de bestuurder. Dekt jouw autoverzekering parkeer-, storm- en brandschade aan je auto?
Zo'n 40% van alle autoschades is parkeerschade. Oftewel: schade die ontstaat terwijl je auto geparkeerd is, zoals een deuk of kras in de lak.
Als de schuldige aan te wijzen is, kan de parkeerschade worden geclaimd op diens WA verzekering. Is de dader niet bekend? In sommige gevallen kun je de schade verhalen bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Of je eigen autoverzekering de parkeerschade dekt, ligt aan je dekking. Een WA verzekering vergoedt de schade aan je eigen auto niet, een WA beperkt casco verzekering vergoedt slechts enkele schades, zoals ruitschade of brandschade.
Stormschade ontstaat bijvoorbeeld door het omwaaien van een boom of door dakpannen die van het dak waaien en je auto raken. Een WA verzekering dekt deze schade niet, want deze vergoedt alleen schade aan andere auto's. Een WA beperkt casco of WA casco (allrisk) verzekering vergoedt stormschade in de meeste gevallen wel.
Goed om te weten: de meeste verzekeraars vergoeden stormschade bij windkracht 7 of hoger; dit zijn windstoten vanaf 50 tot 60 kilometer per uur. Bekijk in de voorwaarden van je verzekering wanneer stormschade wordt vergoed.
Een autobrand kan ontstaan door opzet (vandalisme), kortsluiting, blikseminslag of ontploffing. Een WA verzekering dekt brandschade aan je eigen auto niet. Vanuit een WA beperkt casco verzekering krijg je wel een vergoeding als de brandschade door overmacht is ontstaan. Is er sprake van vandalisme? Dan biedt alleen een WA casco (allrisk) verzekering een vergoeding voor de brandschade.
Bij een opzettelijk aangestoken brand is het belangrijk om aangifte te doen. Je kunt de schade proberen te verhalen bij het Waarborgfonds Motorverkeer als de dader onbekend is.
Bij elke schade reageer je anders en moet je iets anders doen. Heb je hulp nodig bij het melden van schade, je schadeformulier invullen of heb je een andere vraag? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!
Wij willen jou en anderen zo goed mogelijk helpen. Daarom gebruiken wij cookies voor het verzamelen van data waar we van kunnen leren. Zo kunnen we onze website en gebruikerservaring verbeteren. Vind je het oké als we cookies plaatsen?
Bekijk ons privacy statement voor meer uitleg.