Wij willen jou en anderen zo goed mogelijk helpen. Daarom gebruiken wij cookies voor het verzamelen van data waar we van kunnen leren. Zo kunnen we onze website en gebruikerservaring verbeteren. Vind je het oké als we cookies plaatsen?
7 op de 10 Nederlanders hoeft niet verder dan één kilometer te reizen naar de dichtstbijzijnde huisarts of fysiotherapeut. Ook de apotheek is vaak goed te bereiken: op 60 procent van de woonadressen is binnen één kilometer een apotheek te vinden. Dit blijkt uit onderzoek van UnitedConsumers naar de afstand tussen postcodegebieden en zorgverleners.
Wie in een stad of groot dorp woont, heeft in bijna alle gevallen een huisarts, fysiotherapeut en apotheek in de buurt. Dat geldt niet altijd voor meer afgelegen woonplaatsen. In een dunner bevolkte gemeente komt het vaker voor dat je meer dan 3 kilometer moet reizen naar een zorgverlener.
In de grafiek hieronder laten we zien hoe groot de kans is dat je binnen 1 of 3 kilometer van een huisarts, fysiotherapeut of apotheek woont. Deze kans hangt ervan af of je in landelijk of stedelijk gebied woont:
Omdat ongeveer driekwart van de Nederlanders in stedelijk gebied woont (
PBL
), heeft veruit het grootste deel van de bevolking een huisarts, fysiotherapeut en apotheek in de buurt. Ongeveer 73,2 procent van de Nederlanders hoeft maximaal 1 km te reizen naar de dichtstbijzijnde huisarts, zo blijkt uit ons onderzoek.
Extra reisafstand in landelijk gebied valt vaak mee
De kans om binnen een straal van 3 kilometer van een huisarts, apotheek en fysiotherapeut te wonen, is in dichter bevolkt gebied tussen de 95 en 100%.
Deze kans is kleiner in dunner bevolkt gebied. Uit ons onderzoek blijkt dat de huisarts het vaakst (79,2%) binnen die afstand te vinden is, gevolgd door de fysiotherapeut (77,4%) en de apotheek (73,6%). Toch lijkt de extra reisafstand naar een huisarts mee te vallen: wie niet binnen één kilometer van een huisarts woont, vindt er dus meestal wel een binnen een straal van 2 of 3 kilometer.
Tip van onze expert
Heb je geen apotheek dicht bij jou in de buurt? Via de
online apotheek
regel je alles rondom je medicijnen zelf. De online apotheek bezorgt de medicijnen vervolgens gratis bij jou thuis. Zo hoef je niet op en neer naar een fysieke apotheek.
Nienke Wuits -
expert in zorgverzekeringen
Gemiddelde afstand naar zorgverlener groeit wel
De meeste Nederlanders hoeven voor een bezoek aan een huisarts, apotheek of fysiotherapeut niet ver weg. Toch groeit de gemiddelde afstand naar deze zorgverleners wel, als je kijkt naar heel Nederland. In 2013 was de gemiddelde afstand naar een huisarts 0,9 km; in 2023 is deze gemiddelde afstand gegroeid naar 1,1 km (volgens voorlopige cijfers). Ook kan de gemiddelde Nederlander uit minder huisartsen kiezen binnen een straal van 1, 3 of 5 km. Dit blijkt uit gegevens van het
Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)
.
De huisarts, fysiotherapeut en apotheek zijn voorbeelden van
eerstelijnszorg
. Dat is zorg waar je, zonder verwijzing van een specialist, naartoe kunt met een vraag, klacht of probleem rondom je gezondheid. Van deze typen zorg maken Nederlanders dan ook het meest gebruik. Zo'n 2 op de 3 mensen had in 2023 contact met de huisarts en 28 procent ging minimaal één keer naar de fysiotherapeut (
CBS
). Daarnaast gebruiken zo'n 11 miljoen Nederlanders regelmatig medicijnen (
Patiëntenfederatie Nederland
).
Zoek je een zorgverlener in de buurt?
Omdat veel Nederlanders regelmatig eerstelijnszorg nodig hebben, is het dus belangrijk dat voor iedereen deze zorg bereikbaar is. Heb je een zorgverzekering via UnitedConsumers? Dan is VGZ je zorgverzekeraar. Als verzekerde bij UnitedConsumers kun je terecht bij alle huisartsen en apotheken. Ook vind je eenvoudig een fysiotherapeut bij jou in de buurt. Benieuwd bij welke zorgverleners je terecht kunt?
Wij zochten uit hoeveel kilometer de afstand gemiddeld is naar de huisarts, fysiotherapeut en de apotheek die het dichtst in de buurt zijn. Dit deden we met behulp van onze
Zorgzoeker
, voor een willekeurige selectie postcodes verspreid over Nederland.
Nederland telt meer dan 400 duizend postcodes en ruim 8 miljoen woningen. Omdat het onderzoek is gebaseerd op een steekproef van het totale aantal postcodes, geldt dat de genoemde percentages een benadering zijn van de gemiddelde afstand. Meer cijfers over de nabijheid van zorgverleners zijn te vinden bij het