De Sociale Verzekeringsbank (SVB) is een zelfstandige organisatie die verschillende wetten en regelingen uitvoert die te maken hebben met sociale zekerheid. De SVB voert taken uit voor de volgende overheidsinstanties:
In Nederland zijn er allerlei soorten sociale voorzieningen en gelden er verschillende volksverzekeringen. De Sociale Verzekeringsbank is degene die deze beheert, controleert en uitvoert. We vatten de belangrijkste taken van de SVB samen:
Bijna iedereen kan te maken krijgen met de SVB. Bekijk voor de volgende doelgroepen welke regelingen de Sociale Verzekeringsbank uitvoert:
Voor ouderen voert de SVB drie regelingen uit die vallen onder het Ministerie van SZW:
Ben je in Nederland geboren en verhuis je vanuit het buitenland terug naar Nederland? Dan kun je via de SVB een remigratie-uitkering krijgen, als je voldoet aan bepaalde voorwaarden. De Remigratiewet (REM) valt onder het Ministerie van SZW.
Je krijgt via de SVB een uitkering vanuit de Algemene Nabestaandenwet (Anw) bij overlijden van je partner, ex-partner of ouders. Deze wet valt onder het Ministerie van SZW.
De Sociale Verzekeringsband voert namens het Ministerie van VWS de volgende regelingen en voorzieningen uit voor chronisch of langdurig zieken:
De SVB voert namens het Ministerie van SZW meerdere regelingen voor ouders met kinderen uit:
Voor slachtoffers van asbest kun je bij de SVB terecht voor twee regelingen die vallen onder het Ministerie van SZW:
Voor slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog zijn er meerdere wetten en regelingen. De SVB voert deze uit voor het Ministerie van VWS:
Woon of werk je in het buitenland, maar heb je recht op één of meerdere sociale verzekeringen in Nederland? Dan regelt de SVB dat je het bedrag krijgt waar je recht op hebt. Deze taken van de SVB vallen onder het UWV, CAK of het Zorginstituut Nederland. In de volgende gevallen krijg je bijvoorbeeld met de SVB te maken:
Tip: bekijk deze uitlegpagina van de SVB als je meer wilt weten over één of meerdere regelingen.
Heb je recht op een sociale verzekering, zoals bijvoorbeeld AOW, pgb of kinderbijslag? Of heb je een vraag over één van de regelingen die de SVB uitvoert? Neem dan contact op met de Sociale Verzekeringsbank. Zij geven je informatie over de verschillende regelingen, beoordelen je aanvraag en zorgen dat je de financiële ondersteuning krijgt waar je recht op hebt.
Wij willen jou en anderen zo goed mogelijk helpen. Daarom gebruiken wij cookies voor het verzamelen van data waar we van kunnen leren. Zo kunnen we onze website en gebruikerservaring verbeteren. Vind je het oké als we cookies plaatsen?
Bekijk ons privacy statement voor meer uitleg.