Sinds de de inval in Oekraïne zijn de Nederlandse benzineprijzen tot ongekende hoogte gestegen. Vandaag blijkt uit onze gegevens dat het effect van de accijnsverlaging grotendeels is verdampt. Paul van Selms van UnitedConsumers concludeert dat er zonder de accijnsverlaging nu weer sprake zou zijn van een record.
Nergens in Europa wordt zoveel belasting betaald over benzine als in Nederland. De prijs voor benzine bestaat voor ongeveer de helft uit accijnzen en btw en de prijs voor diesel voor zo’n 40 procent. Het kabinet nam opnieuw maatregelen om mensen met lage en middeninkomens tegemoet te komen voor de stijgende energieprijzen en de aanhoudende inflatie. De accijns op benzine en diesel is vanaf 1 april tot het einde van het jaar verlaagd. Dat betekende voor benzine een verlaging van 17,3 cent per liter en voor diesel 11,1 cent per liter.
UnitedConsumers houdt al sinds november 2000 de ontwikkeling van de prijzen aan de pomp in de gaten. De laagste adviesprijs voor Euro95 werd gemeten op 13 december 2001. Toen ging het om € 1,049 per liter. De sterkste stijging op één dag ooit was op 4 maart 2022. De gemiddelde adviesprijs voor een liter benzine steeg met 4 eurocent naar 2,31 euro.
Pomphouders kunnen wel afwijken van de adviesprijzen van de grote olieproducenten. Automobilisten zijn vaak het duurst uit bij tankstations langs de snelweg.
Wij willen jou en anderen zo goed mogelijk helpen. Daarom gebruiken wij cookies voor het verzamelen van data waar we van kunnen leren. Zo kunnen we onze website en gebruikerservaring verbeteren. Vind je het oké als we cookies plaatsen?
Bekijk ons privacy statement voor meer uitleg.