Welke telefoon is waterdicht? Kies een waterdichte smartphone!
Je telefoon kan op verschillende manieren nat worden. Bijvoorbeeld bij een forse regenbui, het morsen van een glas frisdrank of het laten vallen van je telefoon in het toilet. Dan is het hopen dat dit je telefoon niet beschadigt. De IP certificering geeft aan of je een voldoende waterdichte telefoon hebt. Wij leggen het je uit én helpen je een waterdichte telefoon kiezen.
Wij willen jou en anderen zo goed mogelijk helpen. Daarom gebruiken wij cookies voor het verzamelen van data waar we van kunnen leren. Zo kunnen we onze website en gebruikerservaring verbeteren. Vind je het oké als we cookies plaatsen?
Je toestel is niet volledig beschermd tegen stof, maar wel voldoende voor een goede werking.
IP6x
Stofdicht
Er kan geen stof je toestel binnendringen.
IP certificering
Bescherming tegen water
Betekenis
IPx4
Plensdicht
Je toestel kan tegen besproeiing (maximaal 10 liter water per minuut) onder iedere hoek.
IPx5
Sproeidicht
Je smartphone kan tegen besproeiing (maximaal 12,5 liter water per minuut) onder iedere hoek.
IPx6
Waterbestendig
Je telefoon blijft functioneren als deze wordt bespoten (maximaal 100 liter water per minuut).
IPx7
Dompeldicht
Je smartphone is waterdicht gedurende maximaal 30 minuten onderdompeling op maximaal 1 meter diepte.
IPx8
Waterdicht
Dit is een geheel waterdichte telefoon, dat wil zeggen: je toestel blijft minimaal langer dan 30 minuten óf dieper dan 1 meter onder water functioneren.
Het tweede getal van de IP certificering geeft aan hoe waterdicht je smartphone is, op een schaal van 0 tot 8. De cijfers 0 tot en met 3 komen nauwelijks voor bij een mobiele telefoon.
Let op:
de telefoons worden in het laboratorium getest met zoet water. Zout zeewater of chloorwater kunnen daarom wél waterschade bij je telefoon veroorzaken. Ook kan door slijtage de waterdichtheid van je telefoon afnemen. Breng je waterdichte telefoon daarom nooit met opzet in contact met water. Zo voorkom je dat je telefoon niet meer aan gaat.
Als je een waterdichte telefoon zoekt, dan zijn er grote verschillen. De ene telefoon kan beter helemaal niet in aanraking met water komen, terwijl de andere in theorie een half uur lang op enkele meters diepte onder water kan blijven. Of je
of
waterdicht is, wordt aangegeven met een IP certificering.
Om te testen of een mobiele telefoon waterdicht is, wordt de telefoon getest op stof- en waterbestendigheid. Hierbij wordt de telefoon onder verschillende omstandigheden ondergedompeld in zoet water of blootgesteld aan stof. Het resultaat van die test is een IP certificering. IP staat voor 'Ingress Protection'.
Een IP certificering wordt weergegeven door de letters 'IP', gevolgd door twee cijfers. Een voorbeeld van een IP certificering is dus 'IP54'.
IP certificering: eerste cijfer
Het eerste van de twee cijfers van de IP certificering geeft aan hoe goed je telefoon beschermd is tegen stof, op een schaal van 0 tot 6. Bij je
is dit eerste cijfer bijna altijd een 5 of een 6.
De beste waterdichte telefoons hebben een IP68 certificering. Dan is je telefoon beschermd tegen stof en kan je toestel langere tijd onder water overleven, tot op een bepaalde diepte. Wil je verzekerd zijn van de meest waterdichte telefoon? Goed nieuws: steeds meer telefoons zijn met deze IP certificering uitgerust. Wij zetten onze top 8 waterdichte smartphones met IP68 certificering op een rij voor jou: