Eindhoven 6 november 2024
Zodra het kwik begint te dalen en de dagen korter worden, stappen meer huishoudens over van energieleverancier. De maanden november tot en met februari blijken de meest populaire overstapmaanden te zijn. Onze energie expert Dirk Mutsaers legt uit: "Huishoudens verbruiken de meeste gas en stroom in de winter. Daarom is het in deze tijd van het jaar een goed moment om je energiecontract kritisch te bekijken."
Van de huishoudens die jaarlijks overstappen van energieleverancier, doet ongeveer 33,6% dit in de maanden november, december of januari. Dit blijkt uit de Monitor Consumentenmarkt Energie van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). In deze monitor houdt de ACM bij hoeveel procent van de Nederlandse huishoudens overstapt.
Er is geen vast moment in het jaar om over te stappen van energieleverancier. Dit kan namelijk het hele jaar door. Op basis daarvan zou je verwachten dat het aantal overstappers gedurende het jaar redelijk constant is. Maar dat is niet zo. Bekijk de volgende grafiek maar eens:
Wat valt op? Veel huishoudens stappen in de herfst- of wintermaanden over. Vooral de maand januari is erg populair. In 2021 en 2022 gold dit ook voor de maand november. "Overstappen in november is gunstig, omdat de wintermaanden er dan nog aankomen," zegt expert Dirk Mutsaers. "Je kunt daarom direct veel besparen als je bij een andere energieleverancier goedkoper uit bent. Dan betaal je namelijk in de koudste maanden de lagere tarieven van je nieuwe energieleverancier."
De jaarlijkse piek in januari is volgens Mutsaers ook te verklaren. "De tarieven voor huishoudens met een variabel contract veranderen jaarlijks meestal in januari en juli," zegt hij. "Voor deze huishoudens is het interessant om aan het begin van elk jaar energieleveranciers te vergelijken."
De overstapcijfers van de ACM laten ook het effect van de extreem gestegen energieprijzen in 2022 goed zien. "In deze periode was het vaak niet verstandig om over te stappen, of helemaal niet mogelijk," zegt Mutsaers. "Mensen met een vast energiecontract hadden op dat moment het minst last van de prijsstijgingen. Voor hen was overstappen dan ook nadelig."
Kortom, huishoudens zaten min of meer vast aan het energiecontract en de energieleverancier die ze op dat moment hadden. Het gevolg was dat zowel het aantal vaste contracten als het aantal overstappers flink afnam. Dit zie je terug in de tabel hieronder:
Toezichthouder ACM noemt de herfstperiode als gunstig moment om je energiecontract onder de loep te nemen, vanwege het begin van het stookseizoen. Hier komt bij dat de keuze aan energiecontracten is toegenomen. Uit de energiemonitor van de ACM blijkt dat je bij 21 verschillende energieleveranciers weer een vast contract met een looptijd van twee of drie jaar kunt afsluiten:
De besparing bij een overstap kan groot zijn, afhankelijk van je situatie. Het prijsverschil tussen het duurste en goedkoopste meerjarige energiecontract is op dit moment bijvoorbeeld € 83,00 per maand, voor een huishouden van drie personen met een tussenwoning gebouwd tussen 1975 en 1992 (ACM). Dit huishouden kan met een overstap dus tot wel € 1.000,00 per jaar besparen.
In het algemeen stappen ongeveer 15 tot 20% van de Nederlandse huishoudens jaarlijks over van leverancier. "Terwijl het waarschijnlijk voor veel meer huishoudens interessant is", zegt Mutsaers. "De meeste huishoudens hebben namelijk een variabel of vast contract met een looptijd van één jaar. Dan is het verstandig om regelmatig na te gaan of je met een overstap goedkoper uit bent."
Je kunt overstappen van energieleverancier wanneer je wilt. Maar het is slim om rekening te houden met de looptijd van je huidige energiecontract. Zo voorkom je dat je een opzegvergoeding moet betalen, waardoor je meer kunt besparen met een overstap.
Heb je een variabel tarief? Dan kun je zonder opzegvergoeding overstappen en direct profiteren van lagere tarieven. Als je een vast contract hebt, dan is het slim om over te stappen als je contract bijna afloopt.
Wij willen jou en anderen zo goed mogelijk helpen. Daarom gebruiken wij cookies voor het verzamelen van data waar we van kunnen leren. Zo kunnen we onze website en gebruikerservaring verbeteren. Vind je het oké als we cookies plaatsen?
Bekijk ons privacy statement voor meer uitleg.