Gemiddeld aardgasverbruik van huishoudens gehalveerd in 10 jaar tijd
| Eindhoven | 31 oktober 2024 |
In 2023 was het gemiddelde gasverbruik van een Nederlands huishoudens 820 m3, volgens voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit is bijna de helft minder dan in 2013, toen er gemiddeld nog 1.600 m3 werd verbruikt. Expert energie Dirk Mutsaers: “Dit heeft meerdere redenen: verduurzaming van woningen, meer aandacht voor energie besparen, maar ook mildere winters spelen een rol.”
Deel dit nieuws
Gasverbruik stapje voor stapje omlaag
Hoge energieprijzen zorgen voor grote daling
Aardgasverbruik gaat waarschijnlijk nog verder dalen
Wij willen jou en anderen zo goed mogelijk helpen. Daarom gebruiken wij cookies voor het verzamelen van data waar we van kunnen leren. Zo kunnen we onze website en gebruikerservaring verbeteren. Vind je het oké als we cookies plaatsen?
Als we het gemiddelde gasverbruik per jaar van 2010 tot en met 2023 bekijken, dan is te zien dat het gasverbruik stapje voor stapje daalt. Maar er valt nog iets op. Het zijn geen gelijke stappen:
milde winter voor een lagere energierekening zorgt
CBS
Groot verschil tussen koude en milde winter
In 2014 verbruikten huishoudens veel minder aardgas dan in 2013. "Dit verschil laat zien dat het weer een grote rol speelt", zegt onze expert Dirk Mutsaers. "Een strenge winter betekent hogere stookkosten, terwijl een
." Huishoudens verbruiken namelijk veruit het meeste aardgas om de woning te verwarmen. En hoe vaker het koud weer is, hoe vaker de verwarming aan gaat. 2013 was een behoorlijk koud jaar met een strenge winter, volgens de
. Dat zorgde dus (deels) voor het hogere gasverbruik.
In 2021 zien we ook een piekje van het aardgasverbruik ten opzichte van 2019 en 2020. Dit kan opnieuw met het weer te maken hebben: 2019 en 2020 waren warmer dan normaal, terwijl de temperatuur in 2021 gemiddeld op een normaal niveau uitkwam. Ook de coronacrisis kan van invloed zijn geweest: door de maatregelen waren mensen vaker thuis dan normaal. Daardoor werd mogelijk vaker de verwarming aangezet.
energie te besparen
jaaroverzichten van het KNMI
Het aardgasverbruik daalde al langer stapje voor stapje, maar de sterkste daling is te zien tussen 2021 en 2023. In 2022 kwam het aardgasverbruik op het laagste niveau in 50 jaar tijd uit (
). Een jaar later daalde het verbruik dus nog verder.
Volgens Dirk Mutsaers heeft dit te maken met de extreem gestegen energieprijzen in de zomer van 2022. "Daardoor gingen mensen massaal op zoek naar manieren om
", zegt Mutsaers. "Bijvoorbeeld door de verwarming een graadje lager te zetten, of alleen de ruimte te verwarmen waar je op dat moment bent."
Meer subsidie-aanvragen voor verduurzamen
Ook werden er in 2022 en 2023 meer woningen geïsoleerd, om het energieverbruik blijvend te verlagen. Door de hoge energieprijzen konden woningeigenaren de kosten van het verduurzamen namelijk snel terugverdienen.
Dit blijkt onder andere uit cijfers over het aantal aanvragen van de ISDE, een
. De
laten zien dat meer huishoudens in 2022 en 2023 gebruik hebben gemaakt van deze regeling. Het aantal aanvragen steeg van 35 duizend in 2021 naar 81 duizend in 2022 en ruim 200 duizend in 2023. Mede dankzij deze verduurzamingsmaatregelen ging het gemiddelde aardgasverbruik flink omlaag.
subsidie voor het verduurzamen van je woning
cijfers van de overheid
direct gas, stroom en water te besparen
Zal het aardgasverbruik in 2024 opnieuw lager uitkomen dan vorig jaar? Die kans is heel groot. Tot en met september 2024 zijn er al bijna 140 duizend ISDE-aanvragen van huishoudens ingediend (
). Van het ISDE-budget ging tot nu toe veruit het grootste deel naar de installatie van warmtepompen en
. Beide maatregelen brengen het gasverbruik flink omlaag.
Verder kwam de gemiddelde temperatuur tot nu toe in de meeste maanden boven de normale temperatuur uit (
). Daardoor wordt er minder gas verbruikt voor verwarming.
Wil jij ook jouw aardgasverbruik omlaag brengen en besparen op je energierekening? Daar helpen we je graag bij! Hieronder vind je een aantal handige pagina's met tips om gas te besparen:
Extra tip:
bekijk ook eens of je niet teveel betaalt voor je gas- en stroomverbruik. Bij ons profiteer je van 100% groene stroom uit Nederland en een welkomstkorting van € 150,00 als je kiest voor onze vaste en voordelige tarieven. Wil je weten hoeveel jij kunt besparen?