Duurzame energie is energie waarbij de aarde en het klimaat zo min mogelijk belast worden. Ook is duurzame energie onuitputtelijk, met andere woorden: de duurzame energiebronnen raken niet op. Voorbeelden van duurzame energie zijn groene stroom of biogas.
Duurzame energie is beter voor het klimaat dan energie uit fossiele brandstoffen, zoals aardgas, aardolie en steenkool. Deze energiebronnen raken wel een keer op en zorgen voor veel uitstoot van CO2 en broeikasgassen. Het is dus belangrijk om van fossiele brandstoffen over te gaan naar duurzame energiebronnen. Duurzame energie heeft vooral voordelen, maar ook een paar nadelen. We zetten de voor- en nadelen van duurzame energie voor je op een rij:
Raakt niet op.
Gaat klimaatverandering tegen.
Heeft weinig tot geen CO2-uitstoot.
Duurzame energiebronnen zoals de zon en de wind zijn er altijd en kosten niets.
De aanpassingen in je woning zijn een grote investering.
Nog niet alle energie die nodig is, kan op een duurzame manier worden opgewekt.
Veel vissen, insecten en vogels sterven door waterkrachtcentrales en windturbines.
Duurzame energie wordt dus gewonnen uit hernieuwbare energiebronnen die niet opraken. Voorbeelden van duurzame energiebronnen zijn:
Wat is de meest duurzame energie? Windenergie, zonne-energie en waterkracht zijn de schoonste manieren van duurzame energie opwekken. Omdat dit weinig milieuafval oplevert.
Dirk Mutsaers - Energie expert
Wil je zelf energie opwekken? Dat kan! Door zelf energie op te wekken, kan je energierekening omlaag gaan. Er zijn verschillende manieren om zelf energie op te wekken. Denk aan zonnepanelen, een warmtepomp, zonnecollectoren (zonneboiler) of een windmolen voor thuis.
Met een warmtepomp kun je jouw woning duurzaam verwarmen. Er zijn grofweg drie verschillende soorten warmtepompen:
Je kunt ook zelf stroom opwekken met zonnepanelen. Zonnepanelen zijn steeds vaker te zien in het straatbeeld en dat is niet onterecht. Energie opwekken met zonnepanelen is namelijk niet alleen duurzaam en maar ook voordelig voor je portemonnee. Je hebt hierbij keuze uit verschillende zonnepanelen.
Tip: wil je graag stroom opwekken met zonnepanelen? Dan is het slim om te kijken naar de verschillende soorten zonnepanelen en naar het aantal Wattpiek dat een zonnepaneel kan opleveren.
Een zonneboiler is een duurzame installatie en maakt geen gebruik van aardgas. Een zonneboiler verwarmt water namelijk door middel van zonnecollectoren op het dak. Het warme water kan direct gebruikt worden en wordt opgeslagen in een voorraadvat dat je plaatst in huis of op je dak.
Goed om te weten: in de zomer levert een zonneboiler bijna al het warme water. In de winter lukt dit vaak minder goed, omdat er dan minder zonlicht is. In dat geval kan de cv ketel, hr ketel of warmtepomp bijspringen.
Windenergie zelf opwekken komt zeker voor, maar wordt minder vaak gedaan. Je kunt zelf windenergie opwekken met een kleine windmolen voor thuis. Zo'n windmolen voor thuis komt voor in verschillende vormen en maten. Zo kan een windmolen thuis op je dak of in je tuin geplaatst worden. In de meeste gevallen heb je een omgevingsvergunning hiervoor nodig. Het is slim om dit van tevoren na te vragen bij je gemeente.
Is het zelf opwekken van energie nog een te grote stap voor je? Dan kun je natuurlijk ook kiezen voor een energieleverancier die groene en goedkope energie levert. Wij leveren altijd 100% Nederlandse groene stroom. Benieuwd hoeveel jij kunt besparen?
Wij willen jou en anderen zo goed mogelijk helpen. Daarom gebruiken wij cookies voor het verzamelen van data waar we van kunnen leren. Zo kunnen we onze website en gebruikerservaring verbeteren. Vind je het oké als we cookies plaatsen?
Bekijk ons privacy statement voor meer uitleg.