Bij ons kies je voor 100% Nederlandse groene stroom. Voordelig voor het milieu en jouw portemonnee. Bovendien profiteer je van voordelige energietarieven. Zo houd je meer over voor een leuker leven!
Groene stroom wordt opgewerkt uit duurzame energiebronnen. Het wordt onder andere geproduceerd door middel van zonnepanelen, windturbines, kerncentrales of waterkrachtcentrales. Bij het produceren van groene energie worden dus geen fossiele brandstoffen, zoals aardolie, aardgas en steenkool gebruikt.
1 jaar vaste prijs
stroom en gas
1 jaar lang geen verrassingen
Ontvang € 50,00 korting
100% groene stroom uit Nederland
3 jaar vaste prijs
stroom en gas
3 jaar lang extra scherpe tarieven
Ontvang € 150,00 korting
100% groene stroom uit Nederland
Groene stroom wordt opgewekt met duurzame energiebronnen. Dat wil zeggen: de bronnen zijn hernieuwbaar, onuitputtelijk en er komt nauwelijks CO2 vrij bij de stroomproductie. In Nederland zijn windenergie, zonne-energie en biomassa de belangrijkste energiebronnen voor groene stroom:
De wind raakt nooit op en dat is goed nieuws, want dit levert groene stroom op! Windturbines zetten windkracht om in energie. Al vanaf windkracht 2 waait het hard genoeg om stroom op te kunnen wekken. De grootste windturbines kunnen voldoende stroom produceren om ieder zo’n 2.300 huishoudens van elektriciteit te voorzien.
Zonne-energie wordt opgewekt door zonnepanelen. Hierin zitten zonnecellen die de warmte van de zon omzetten in stroom. Hoewel Nederland niet echt als zonnig land bekendstaat, is zonne-energie toch een belangrijke energiebron. Zonnepanelen werken namelijk ook als het bewolkt is, en wekken zo'n 200 kWh groene stroom per jaar op.
Biomassa is een verzameling van biologisch of organisch afval zoals: hout, mest, groente- en fruitresten of speciale gewassen. Door het verbranden of vergisten van biomassa wordt duurzame energie opgewekt. Biomassa is in principe onuitputtelijk en bij het opwekken van groene stroom komen enkel klimaatneutrale stoffen vrij.
Groene stroom is over het algemeen niet duurder dan grijze stroom. De bouwkosten van wind- en zonneparken zijn weliswaar hoog, maar deze worden door subsidies gedrukt. Bovendien zijn de wind en de zon natuurlijk gratis.
Dirk Mutsaers - Expert energie
Hoe goedkoper je groene stroom kunt afsluiten, hoe beter voor jouw portemonnee. Bij ons kun je altijd voordelig groene stroom vergelijken. Je krijgt:
Voordelige energietarieven
100% groene stroom uit Nederland
Bij vragen altijd een gekwalificeerde medewerker aan de lijn
Windenergie is stroom die wordt opgewekt door windmolens. Het enige dat nodig is voor het opwekken van windenergie, is de wind. Er hoeven geen fossiele brandstoffen, zoals aardolie of steenkool, voor gewonnen en verbrand te worden. Windenergie raakt dus nooit op. Bovendien is windenergie een duurzame energiebron, omdat er geen CO2 uitgestoten wordt.
Met behulp van windmolens - ook wel windturbines genoemd - wordt windenergie opgewekt. In Nederland waait het veel en vaak, dus wordt er makkelijk windenergie opgewekt. Over het algemeen kan één windmolen jaarlijks aan ongeveer 2.000 huishoudens groene stroom te leveren.
Een windmolen kan windenergie omzetten in stroom. Wanneer de wind tegen de rotorbladen van de windmolen waait, dan beginnen de rotorbladen te draaien. De rotorbladen zorgen ervoor dat de wind naar de elektriciteitsgenerator gaat. In de elektriciteitsgenerator wordt de windenergie vervolgens omgezet in stroom.
Vanaf windkracht 2 waait het hard genoeg om stroom op te wekken en in Nederland is dat al snel het geval. Het maximale vermogen van een windturbine wordt bereikt bij windkracht 6. Waait het harder, dan zal de opbrengst gelijk blijven. Bij windkracht 10 of meer worden de windturbines uit veiligheidsoverwegingen stilgezet. Hieronder zie je hoe windenergie precies werkt.
De grootste typen windturbines kunnen tot 8 miljoen kWh per jaar produceren. Dit is voldoende om aan zo’n 2.300 huishoudens groene stroom te leveren. Hoeveel stroom een windturbine opwekt en wat het rendement van windmolens is, is onder andere afhankelijk van:
Als energieleverancier maken wij ieder jaar een stroometiket. Hierop kun je precies terugvinden welke energiebronnen wij gebruiken, waar onze groene stroom vandaan komt en welke consequenties onze stroomproductie voor het milieu heeft.
Wij leveren 100% groene stroom uit Nederlandse energiebronnen. Door te kiezen voor groene stroom uit Nederland, help je mee het aandeel duurzaam opgewekte stroom in het Nederlandse elektriciteitsnet te vergroten. Op het stroometiket zie je waar onze groene energie vandaan komt.
De overheid verplicht energieleveranciers om informatie te geven over de manier waarop de stroom is opgewekt. Binnen de Europese Unie bestaat daarvoor een systeem voor erkende groene stroom: de GvO (Garantie van Oorsprong). Voor iedere 1.000 kWh die een energieproducent aan groene stroom opwekt, ontvangt het bedrijf een GvO.
Energieleveranciers moeten voldoende GvO’s hebben om groene stroom te mogen verkopen. Als een leverancier 3.000 kWh per jaar aan een huishouden levert, zijn er hiervoor 3 GvO’s nodig. Deze GvO’s koopt het energiebedrijf bij de producent van de groene stroom.
Nederlandse energiebedrijven mogen hun GvO’s ook in andere Europese landen kopen. Zo kan het gebeuren dat een Nederlands huishouden - met een groen energiecontract - Nederlandse grijze stroom geleverd krijgt, maar dat de energieleverancier hiervoor een buitenlandse GvO gekocht heeft en de stroom verkoopt als groene stroom. Je draagt in dat geval nog steeds bij aan een beter milieu.
Wil je weten of je energieleverancier groene stroom levert? Bekijk dan het stroometiket. Op het stroometiket staat gespecificeerd hoe de geleverde stroom is samengesteld.
Het is een feit dat groene energie beter is voor het milieu dan grijze energie. Maar is groene energie dan volledig fossielvrij? Nee, dat niet. Er komt bijvoorbeeld CO2 vrij bij de productie van windmolenparken en zonneparken. Er komt wel aanzienlijk minder CO2 vrij bij het produceren van groene energie dan bij het opwekken van grijze energie. Groene energie is daarom een milieubewuste keuze!
Een goede en voordelige groene energieleverancier kiezen is een milieubewuste keuze. Het is zelfs nóg voordeliger als je (een deel van) je groene energie zelf opwekt.
Dat kan op verschillende manieren. Op jouw dak kun je zonnepanelen of een zonneboiler plaatsen. Zonnepanelen zetten zonne-energie om in groene stroom, die je kunt gebruiken voor jouw huishoudelijke apparaten of het verwarmen van jouw woning. Een zonneboiler zet de energie van de zon om in warmte om jouw tapwater op te warmen. Ook zelf windenergie opwekken is mogelijk, met een windmolen voor thuis.
Een windpark is een gebied waar veel windmolens bij elkaar te vinden zijn. In Nederland stonden er in 2018 al zo'n 2029 windmolens in Nederland. Naast dat er windmolens op het land te vinden zijn, zijn er ook veel windmolens op zee te vinden. In 2030 wil de Rijksoverheid beschikken over een vermogen van 11 GW (GigaWatt) aan windmolens op zee, om zo de duurzaamheidsdoelstelling te halen.
Wij willen jou en anderen zo goed mogelijk helpen. Daarom gebruiken wij cookies voor het verzamelen van data waar we van kunnen leren. Zo kunnen we onze website en gebruikerservaring verbeteren. Vind je het oké als we cookies plaatsen?
Bekijk ons privacy statement voor meer uitleg.