Duurzame energie - of schone energie - is energie waarbij de aarde en het klimaat zo min mogelijk belast worden. Ook is duurzame energie onuitputtelijk, met andere woorden: de duurzame energiebronnen raken niet op. Voorbeelden van duurzame energie zijn groene stroom of biogas.
Duurzame energie is beter voor het klimaat dan energie uit fossiele brandstoffen, zoals aardgas, aardolie en steenkool. Deze energiebronnen raken wél een keer op en zorgen voor veel uitstoot van CO2 en broeikasgassen. Het is dus belangrijk om van fossiele brandstoffen over te gaan naar duurzame energiebronnen. Deze overgang wordt de energietransitie genoemd.
Duurzame energie heeft vooral voordelen, maar ook een paar nadelen. We zetten de voor- en nadelen van duurzame energie voor je op een rij:
Duurzame energie wordt dus gewonnen uit hernieuwbare energiebronnen die niet opraken, zoals aardwarmte, windenergie, zonne-energie, waterkracht, biomassa en kernenergie. Wij zetten op een rijtje welke soorten duurzame energie er zijn:
Omdat Nederland een vlak landschap heeft, is de wind een belangrijke duurzame energiebron. In ons land wordt daarom de meeste duurzame energie met windmolens opgewekt (CBS). Deze windmolens zetten windkracht om in groene stroom. De bladen van de windmolen vangen wind op, waarna de dynamo in de windmolen de draaibeweging omzet in elektriciteit.
De zon is een andere belangrijke bron van duurzame energie. Zonne-energie wordt met zonnepanelen opgewekt. Deze zonnepanelen vangen zonnestralen op en zetten dit om in groene stroom. Zonnecollectoren van een zonneboiler doen dit ook, maar deze zetten de zonne-energie om in warm water in plaats van elektriciteit.
In waterkrachtcentrales wordt duurzame energie opgewekt door vallend en stromend water. De stroomsnelheid laat een turbine draaien, waarna vervolgens met de draaibeweging duurzame stroom wordt opgewekt. Omdat Nederland een vlak landje is, is er weinig stromend water. In bergachtige landschappen, zoals in Scandinavië, wordt wel veel duurzame energie opgewekt met waterkracht.
Biomassa is een vorm van duurzame energie, omdat biomassa een onuitputtelijk bron is. Biomassa bestaat namelijk uit organische en plantaardige resten en die groeien natuurlijk altijd weer aan. Door biomassa te verbranden wordt elektriciteit gemaakt, maar ook biobrandstof.
Kernenergie wordt opgewekt door het splitsen van uraniumatomen in een kernreactor. Bij dit proces komt nauwelijk CO2 vrij. Voor kernenergie heb je uranium nodig. De voorraad van deze grondstof is niet oneindig, maar er is nog genoeg voor de komende 130 jaar (Milieu Centraal). Daarom vinden veel mensen kernenergie een duurzame energiebron.
Windenergie, zonne-energie en waterkracht zijn de schoonste manieren van duurzame energie opwekken. Of biomassa wel zo duurzaam is, wordt nog veel over gediscussieerd. Biomassa heet duurzame energie, omdat de bron hernieuwbaar is. Biomassa raakt niet snel op, want het groeit weer aan. Ook vindt niet iedereen kernenergie een duurzame energiebron: deze levert namelijk kernafval op en de grondstof uranium is niet onuitputtelijk.
Wil je profiteren van duurzame energie en voordelige tarieven? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij leveren altijd 100% Nederlandse groene stroom. Benieuwd hoeveel jij kunt besparen?
Wij willen jou en anderen zo goed mogelijk helpen. Daarom gebruiken wij cookies voor het verzamelen van data waar we van kunnen leren. Zo kunnen we onze website en gebruikerservaring verbeteren. Vind je het oké als we cookies plaatsen?
Bekijk ons privacy statement voor meer uitleg.