Eindhoven 31 oktober 2024
Veel Nederlanders rijden vanaf deze week weer in het donker naar huis aan het einde van de werkdag. De klok is namelijk in het weekend van 26 en 27 oktober een uur achteruit gezet. Uit cijfers van Smart Traffic Accident Reporting (STAR) blijkt dat in november, de maand na het ingaan van de wintertijd, de meeste verkeersongevallen plaatsvinden. Wij leggen uit hoe dit komt.
Rijden in het donker kost meer concentratie en energie. Dat komt omdat delen van de weg, andere verkeersdeelnemers of verkeersborden minder goed zichtbaar zijn. Om die reden gebeuren er vaker ongelukken als het buiten donker is.
Sneeuw, hagel, mist of een flinke regenbui hebben ook een negatief effect op de zichtbaarheid in het verkeer. Deze weersomstandigheden zorgen dan ook voor een verhoogde kans op een verkeersongeval. Een combinatie van donker én neerslag blijkt extra gevaarlijk, aldus het rapport van STAR.
Na het ingaan van de wintertijd gaat de zon aan het einde van de middag onder. Dit betekent dat de avondspits in het donker valt, waardoor meer automobilisten vaker in het donker rijden in de maand november.
Daar komt bij dat het in november gemiddeld zo'n tien procent van de tijd regent. Op 19 van de 30 dagen in de maand valt er minimaal één bui (Weeronline). Alleen in december valt gemiddeld meer neerslag. Kortom, de omstandigheden op de weg zijn in november niet altijd ideaal en dit heeft effect op het aantal verkeersongevallen.
In november gebeuren per dag ongeveer 13,5% meer ongelukken dan in een gemiddelde andere maand. Augustus is de maand waarin juist de minste brokken worden gemaakt: dan vinden er dagelijks gemiddeld 258 verkeersongevallen plaats. Vergeleken met augustus gebeuren in november maar liefst 25,6% meer ongelukken.
We weten niet alleen in welke maand gemiddeld de meeste verkeersongevallen gebeuren, maar ook op welke dag van de week en in welk deel van de dag. Deze cijfers worden namelijk bijgehouden in het Actueel ongevallenbeeld van STAR.
Als we de dagdelen met elkaar vergelijken, dan gebeuren de meeste verkeersongevallen 's avonds. Dat is niet verrassend, want dan is het vaak donker. De vergelijking tussen de dagen in de week laat wel iets opvallends zien: het aantal ongevallen in de avond loopt steeds verder op gedurende de werkweek. Vooral aan het eind van een werkweek, op donderdag- en vrijdagavond, blijken de meeste ongelukken te gebeuren:
Op zaterdagavond gaat het ook regelmatig mis op de weg, zo blijkt uit de cijfers. Een mogelijke verklaring is dat meer bestuurders vrijdag- en zaterdagavond op een laat tijdstip de weg op gaan.
Ook zorgt alcoholgebruik voor een grotere kans op ongelukken. Maar het is niet precies vast te stellen hoeveel ongelukken veroorzaakt worden door gebruik van alcohol (of drugs), volgens het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Bij een verkeersongeval wordt namelijk niet altijd geregistreerd of er alcohol in het spel is.
In de eerste tien maanden van het jaar gebeurden tot nu toe meer ongelukken in het verkeer, zo blijkt uit het Actueel ongevallenbeeld van STAR. In totaal vonden ruim 1.800 meer ongelukken plaats dan in dezelfde periode in 2023.
Ook zijn er tot nu toe bijna 1.000 verkeersongevallen meer, met minimaal één slachtoffer. Met een slachtoffer wordt iemand die gewond raakte of overleed bij het ongeval bedoeld. Jorg van Rijn, onze expert autoverzekeringen: "We zien het aantal (ernstige) verkeersongelukken een paar jaar achter elkaar stijgen. Dat zorgt voor hogere kosten voor verzekeraars, waardoor uiteindelijk de premie die je betaalt hoger wordt."
Heb je letselschade na een verkeersongeluk? Letselschade wordt alleen vergoed als je een schadeverzekering inzittenden of ongevallen inzittendenverzekering hebt. Of via de WA-verzekering van de tegenpartij, als deze aansprakelijk kan worden gesteld.
Jorg van Rijn - expert in autoverzekeringen
Wij willen jou en anderen zo goed mogelijk helpen. Daarom gebruiken wij cookies voor het verzamelen van data waar we van kunnen leren. Zo kunnen we onze website en gebruikerservaring verbeteren. Vind je het oké als we cookies plaatsen?
Bekijk ons privacy statement voor meer uitleg.