Wij willen jou en anderen zo goed mogelijk helpen. Daarom gebruiken wij cookies voor het verzamelen van data waar we van kunnen leren. Zo kunnen we onze website en gebruikerservaring verbeteren. Vind je het oké als we cookies plaatsen?
Deze winter dalen de temperaturen regelmatig tot onder het vriespunt. Bij gladheid is extra goed opletten belangrijk, want je hebt minder grip op de weg en de kans op schade is groter. Volgens het
Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV)
ontstaat tot zo’n 3 op de 10 ongelukken mogelijk door gladheid, op de momenten dat de wegen glad zijn. Welke schade door gladheid vergoedt je verzekering? Wij vertellen er meer over!
Bij gladheid is het slim om je snelheid aan te passen, meer afstand te houden en rustig en gelijkmatig te sturen bij bochten. Toch kan het gebeuren dat je bij een ongeluk betrokken raakt. Twee mogelijke situaties:
1. Botsing met andere bestuurder
Bots je door gladheid met een andere auto, fietser of voetganger? De schade die je bij anderen veroorzaakt, wordt vergoed door de verplichte
WA verzekering
. Heb je schade aan je eigen auto? Die wordt alleen vergoed bij een all risk dekking. Hierbij val je terug in
schadevrije jaren
.
2. Geen andere bestuurders betrokken
Verlies je de controle over het stuur en raak je hierbij een boom, verkeersbord of de vangrail? In dat geval ben je zelf aansprakelijk voor de schade, ook als je niets kon doen aan het ongeluk. Een
all risk dekking
vergoedt deze schade, wel verlies je schadevrije jaren.
Om je te waarschuwen voor gladheid en andere risico's, geeft weerinstituut KNMI regelmatig een
code geel, oranje of rood
uit. Geldt er een code geel, oranje of rood, maar stap je toch de auto in? Dan heeft dit geen gevolgen voor de vraag of je verzekerd bent. De kleurcodes gelden namelijk als advies: je mag dus gewoon de weg op en je auto is op dezelfde manier verzekerd als normaal.
Je ruiten en spiegels moeten ijsvrij zijn, voordat je de weg op gaat. Het is verboden om met bevroren ruiten en spiegels te gaan rijden. Je bent er namelijk als automobilist zelf verantwoordelijk voor dat je voldoende zicht hebt. Rijd je met ijs op de ruiten en krijg je een ongeluk? Mogelijk ben je dan aansprakelijk voor de schade. Ook kun je een boete van € 300 krijgen (per 1 maart 2024;
Boetebase Openbaar Ministerie
).
Winterbanden niet verplicht
Rijd je in de winter op zomerbanden? Dat is niet verstandig, omdat je hierdoor minder grip en een langere remweg hebt. Maar het rijden op zomerbanden heeft geen gevolgen voor je vergoeding. In Nederland zijn winterbanden in de winter namelijk niet verplicht.
Goed om te weten:
ga je naar het
buitenland
? In veel andere landen zijn winterbanden wel verplicht bij winters weer.
Wat betekenen de kleurcodes geel, oranje of rood?
Een code geel, oranje of rood is dus een waarschuwing voor gevaarlijk weer. Hoe donkerder de kleur, hoe meer risico op schade door extreem weer. Dit betekenen deze kleurcodes:
Code geel: er is kans op gevaarlijk weer, zoals gladheid, harde windstoten of slecht zicht door mist. Het advies bij code geel is om extra op te letten.
Code oranje: er is grote kans op extreem weer. Denk aan onweer, hagelstenen of stormachtige windstoten. Het advies is om je goed voor te bereiden op het voorspelde weer.
Code rood: bij deze kleurcode voorspelt het KNMI dat extreem weer gaat zorgen voor veel schade en problemen. Het advies is om binnen te blijven, tenzij reizen écht nodig is.