Wij willen jou en anderen zo goed mogelijk helpen. Daarom gebruiken wij cookies voor het verzamelen van data waar we van kunnen leren. Zo kunnen we onze website en gebruikerservaring verbeteren. Vind je het oké als we cookies plaatsen?
In het geval dat je zelf aansprakelijk bent of de aansprakelijkheid van de tegenpartij niet kunt bewijzen, zal deze de aansprakelijkheid ontkennen. Je moet de schade dan zelf betalen.
De tegenpartij erkent gedeeltelijk.
Jij en de tegenpartij betalen allebei de eigen schade. Ook is het mogelijk om een schulddeling te maken, waarbij de ene partij meer aansprakelijk wordt gesteld dan de ander.
Heb je schade gereden? Het is belangrijk dat je de schade zo snel mogelijk meldt bij je autoverzekeraar. Dat kan vaak op verschillende manieren, namelijk: online, via e-mail of telefonisch. Om schade te melden, houd je de volgende gegevens bij de hand:
Tip:
zijn er getuigen? Dan is het handig om gegevens van deze getuigen op te schrijven. Dit kan je helpen bij de schadeafhandeling.
Online schade melden
Heb je geen schadeformulier bij je op het moment dat je het nodig hebt? Dan kun je ook gebruikmaken van de
. Hier kun je gemakkelijk via jouw smartphone het online schadeformulier invullen. Het online schadeformulier wordt vervolgens digitaal verstuurd naar de verzekeraar.
Bij autoschade is het slim om altijd zo volledig mogelijk het schadeformulier in te vullen. Dit geldt bij zowel een eenzijdig ongeval als een ongeval met twee partijen. Je gebruikt hiervoor het Europees schadeformulier. Dit autoschadeformulier is geldig in heel Europa en bevat overal in Europa exact dezelfde vragen.
Het schadeformulier bevat twee zijdes: een voor- en achterkant. Hierop staan vragen die ingaan op de schade, gegevens van de bestuurder(s), het voertuig en de verzekeraar. Weten hoe je het schadeformulier in moet vullen? Wij zetten het op een rij.
Ben je het schadeformulier kwijtgeraakt of heb je door eerdere autoschade geen schadeformulier meer? Hier kun je het schadeformulier downloaden!
Schade verhalen kan op verschillende manieren. Is de schade te verhalen op de tegenpartij? Dan verhaalt je verzekeraar in de meeste gevallen de schade. Of de schade uiteindelijk wordt uitgekeerd, hangt ervan af of de tegenpartij aansprakelijkheid erkent. Er zijn drie mogelijkheden:
Dit gebeurt er met je no-claimkorting en schadevrije jaren
Als de schade succesvol wordt verhaald op de tegenpartij, heeft dit geen gevolgen voor je no-claimkorting en opgebouwde schadevrije jaren. Is er onvoldoende bewijs dat de tegenpartij schuldig is en kan de schade niet verhaald worden? Dan val je mogelijk terug in
Heb je schade aan je auto? Dan kun je de autoschade melden en eventueel verhalen op de tegenpartij. Dankzij het autoschadeformulier kun je dit goed en snel afhandelen. Wij vertellen je alles wat je moet weten over schade melden en verhalen!
Autoschade melden of verhalen? Wij helpen je!
Wil je schade melden en heb je liever iemand aan de telefoon tijdens het invullen van het schadeformulier? Of wil je toch liever een papieren schadeformulier aanvragen? Neem gerust contact met ons op. Wij staan voor je klaar!
Direct na het ongeval is het de bedoeling dat je samen met de tegenpartij de voorzijde invult. Op het schadeformulier aan de voorzijde zie je 15 onderdelen die ieder worden aangegeven met cijfers. Per onderdeel leggen wij je uit wat je in moet vullen:
1.
Hier vul je de datum en tijd van de aanrijding in.
2.
Vul hier het land, de plaats en straatnaam in waar de aanrijding heeft plaatsgevonden.
3.
Zijn er (licht) gewonden naar aanleiding van het ongeval?
4.
Is er schade aanwezig aan andere voertuigen of objecten dan voortuig A en B?
5.
Hier noteer je de gegevens van de getuigen. Dit is belangrijk voor het afhandelen van de schade.
6.
Hier vul je de persoonsgegevens van de persoon in voertuig A en B in.
7.
Noteer hier de voertuiggegeven, zoals merk, type, kenteken enzovoorts.
8.
De verzekeringsmaatschappij moet ook ingevuld worden.
9.
Hier noteer je de gegevens van de bestuurder van voertuig A en B.
10.
Met pijltjes mag je hier aangeven waar voertuig A en B voor het eerst werden geraakt.
11.
Vul hier de zichtbare schade in van voertuig A en B.
12.
Het vak in het midden is bedoeld om een goed beeld te scheppen van de gebeurtenis. Vink aan wat van toepassing is.
13.
Je mag hier de situatie van de aanrijding schetsen. Tip: Schets eerst de situatie op een los papiertje. Zo hoef je het schadeformulier niet als kladpapier te gebruiken.
14.
Eventuele opmerkingen kun je hier noteren.
15.
De handtekeningen van de bestuurders mogen hier gezet worden. Tip: Zet alleen een handtekening als je het ermee eens bent!
De achterzijde hoef je niet ter plekke in te vullen. Je kunt dit rustig op je gemakje thuis invullen. Na het invullen, kun je het schadeformulier doorsturen naar je autoverzekeraar. Enkele gegevens die je aan de achterzijde invult zijn:
Vul de gegevens van de verzekeringsnemer in. Dat is degene op wiens naam de autoverzekering is afgesloten.
Vervolgens noteer je de gegevens van de bestuurder op het moment van de aanrijding.
Het is belangrijk dat je de schade aan jouw voertuig noteert. Heb je al een geschat schadebedrag?
Heb je een rechtsbijstandsverzekering en/of een inzittendenverzekering? Dan vul je daar de gegevens van in.
Je kunt ook aangeven of de politie betrokken is geweest bij de aanrijding en of de politie je heeft geholpen.
Zijn er slachtoffers? Hier kun je aangeven of er personen zijn met letsel.
Hier kun je nog in detail aangeven wat de omstandigheden waren tijdens het voorval.
Ook kun je aangeven wie er naar jouw mening aansprakelijk was en waarom.
Zodra alles naar waarheid is ingevuld, mag je het schadeformulier opsturen! Je kunt ook aanvinken dat je een nieuw schadeformulier wilt aanvragen.
Ben je via ons verzekerd? Je kunt eenvoudig online je schade melden via
. Indien nodig, vragen we je het schadeformulier naar ons te mailen of sturen.